Yozgat’ın Çayıralan İlçe Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve ORAN Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ‘Çayıralan Lavanta Kokuyor’ projesi kapsamında ilçeye bir kilometre uzaklıkta 4 dönüm arazide lavanta ekimi yapıldı. Yozgat Valisi Kemal Yurnaç, İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Yüce, Kayseri Erciyes Üniversitesi Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Gülşen, İl Jandarma Alay Komutanı Selçuk Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaaddin Özdemir, ORAN Kalkınma Ajansı Yozgat İl Koordinatörü Timur Yıldız, ORAN Kalkınma Ajansı Kayseri Tıbbi Aromatik Bitkiler Uzmanı Mehmet Fatih Atillabey, İl Genel Meclisi Üyesi Abdulbaki Karataş, Bülent Akpınar, daire müdürleri ve çiftçiler katıldı. 

YURTNAÇ DA EKİM YAPTI!

Vali Kemal Yurtnaç da traktör üzerinde lavanta ekimi yaptı. Kozmatikten deterjana kadar pek çok alanda kullanılan lavantanın buğday üretiminde öncü şehirlerden olan Yozgat’ta çiftçi için ek gelir kaynağı olacağını söyleyen Yurtnaç, ülkemiz geleninde tek ürüne bağlılık olduğunu belirterek; “Bizim bunların, ilave ürünlerini ortaya koymamız lazım.  Kaymakamlığımız, üniversitemiz ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansımız işbirliği ile bu çalışmayı başlatmışlar. İnanıyorum ki bu heyecanla tutarsa Yozgat için ilerde bir gelir kapısı olacaktır. Burada tabi göç de yaşanıyor, bu göç hadisesini tam tersine çevirmek için bu tip projeler burayı bir cazibe merkezi haline getirecek. Önemli olan gençlerimizi burada tutmak. Bizde bunun için buranın alt yapı çalışmalarını, yolunu, suyunu, elektriğini, kalkınma ajanslarıyla, özel idaresiyle, belediyeleriyle, hep birlikte buraları daha yaşanılabilir hale getireceğiz. İnşallah burada yaptığımız lavanta deneme ekimi başarıya ulaşır ve hep birlikte buralardan güzel ürünler alırız” dedi. 

Yurtnaç, lavanta ekimiyle bölgenin ekonomisine, burada ki çiftçilerimizin gelirinin yükselmesine destek sağlanmış olacağını kaydetti. 

PROF. DR. GÜLŞEN: “GELİR KAYNAĞI OLACAK”

Projeye destek veren Kayseri Erciyes Üniversitesi Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Gülşen de İleri Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, bölgede gelirin düşüklüğüne bağlı olarak göç yaşandığına dikkat çekerek; “Geliri nasıl artırırız, nüfusu nasıl burada muhafaza ederiz. Onu çözmek için hazırlanan projelerden bir tanesi. İnşallah bu proje sayesinde birim alandan alınan parasal miktarı artırırsak yöre çiftçini daha güçlü tutarız ve burada tutarız” dedi. 
Proje kapsamında yaklaşık 9 çiftçinin 75 bin fide ile 8-9 parselde lavanta bahçesi oluşturulmasının hedeflendiğini kaydeden Gülşen, tam kapasitesi devreye girdiğinde birim alanında 5 ile 10 bin arasında bir gelir beklediklerini söyledi.
 
ÇAYIRALAN LAVANTA KOKUYOR

Projenin mimarı Çayıralan Kaymakamı Ömer Faruk Yüce de, Çayıralan Lavanta Kokuyor isimli projenin bölge çiftçisi açısından önemli bir gelir kaynağı olacağını açıkladı.
Yüce, şöyle konuştu: “Biz bakımı kolay, verimliliği yüksek bir bitki olan lavantayı bu bölgede ilk kez Çayıralan’da uyguluyoruz. Bu anlamda proje aşamasından bu güne gelinceye kadar bize destek olan Çayıralan Belediyemize, Ziraat Odamıza, ORAN Kalkınma Ajansına ve sayın valimize şükranlarımızı sunuyor teşekkür ediyorum.”

ÇİFTÇİ HEYECANLI 

İlk defa lavanta ekimi yapan ilçenin genç çiftçilerinden Fatih Eliaçık, umutlu olduğunu söyledi. 
Eliaçık; “İlçe kaymakamımızın girişimleri ve bizleri yönlendirilmesi ile ORAN Kalkınma Ajansı’nın verdiği destekle lavanta bitkisinin ilçemizde yetişebileceği kanaatine vardık. Bizden sadece işçiliği yapmamızı istedi. İnşallah ilçemiz için hayırlı olacak. Eğer tutarsa buğdayı da geçeceğine inanıyorum. Kozmetik, deterjan ve yağı kullanılıyor lavantanın. İnşallah hayırlı ve bereketli olur” diye konuştu.  
Lavanta projesinin hazırlanmasından ekimine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü ile ziraat mühendisleri büyük emek verdi. 


Editör: TE Bilişim