Valisi Necati Şentürk, il genelinde bulunan sulama amaçlı barajlardaki su sistemi “Toplu basınçlı kapalı devre sulama sistemi”ne çevrilmesi konusunda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın Yozgat için sağlığı 2 milyon 700 bin TL kaynağın kullanılacağını söyledi. Şentürk, İl Özel İdaresi’nin de kaynak aktarımı ile ilk etapta uygunluğu tespit edilen 9 gölette bu sistemin hayata geçirileceğini söyledi.

                Vali Necati Şentürk, bu yıl uygulamaya konulacak projelerle ilgili yürütülen çalışmalar konusunda İl Genel Meclisi Üyelerini bilgilendirdi. ''Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Desteklenmesi Programı'' kapsamında kapalı devre sulama sistemine yönelik projeler için 600 bin lira kredi verildiğini ifade eden Şentürk, Vali Şentürk, bu kredinin 450 bin lirasının hibe olduğunu vurgulayarak, ''Bundan yararlanmak suretiyle Yozgat il genelinde bulunan sulama amaçlı barajlardaki sistemi kapalı sulama sisteme çevrilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz'' dedi.

Şentürk, vahşi sulama sistemi yerine kapalı devre sulama sisteminin devreye sokulmasıyla, daha az suyla daha bol ve kaliteli ürün alınabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

                “Yozgat genelinde 24 adet sulama amaçlı göledimiz bulunuyor. Bunlardan 6 tanesi ekonomik ömrünü tamamlamış durumda. Geriye kalan göletlerimizden sulama alanları dikkate alınarak sıralandırılmış, 9 adeti öncelikli olarak bu sisteme geçirilmesi uygun görülmüştür. Bu 9 göledimizle ilgili Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından teknik çalışma yapılıp, projeleri çıkarılacak. Pazar günü Yozgat'a gelecek olan teknik ekip, göletleri gezecekler, uygun olanları tespit ederek projelendirme yapacaklar. Göletlerde gerçekleştirilecek olan kapalı devre sulama sistemi ana kanalları Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yaptırılacak, çiftçimizin tarla içi sulama sistemlerini ise kendisi yaptıracaktır. Çiftçimiz bunun için 5 yıl süreli sıfır faizli kredi kullanabilmektedir. Bu yıl 9 göledimizde alışma yaparak, kapalı devre sulama sistemini devreye sokmayı düşünüyoruz. Bunlardan 6 göledimizdeki çalışmayı Kırsal Kalkınma kapsamında hayata geçireceğiz, diğer 3 göledimizdeki çalışmalarımız ise İl Özel İdaresi kredi kullanmak suretiyle yaptıracaktır.''

13 İLÇEDE  JEOTERMAL ARANACAK

                Şentürk, Yozgat merkez ve Sorgun ilçesindeki jeotermal kaynakların tespiti, yeni kaynakların bulunmasına yönelik hazırlanan projenin ORAN tarafından kabul edildiğini belirterek, toplam proje maliyeti 957 bin lira olan projenin önemli bölümünün ORAN tarafından karşılanacağını bildirdi.

     Proje maliyetinin yaklaşık 350 bin lirasının ise İl Özel İdaresinden karşılanacağını anlatan Şentürk, ''Bunun dışında diğer ilçelerimizde de sondaj çalışması yaptırmak suretiyle kaynakları tespit edip, yeni kaynaklar bulacağız.

                Fakat bu çalışma riskli bir çalışmadır. Daha önce yapıldı, bazı kuyulardan sonuç alınamadı, yine alınamayabilir. Ancak, önümüzü görebilmemiz için tüm ilçelerimizde, MTA'nın öngördüğü alanlarda sondaj yapılmasında yarar görmekteyiz'' diye konuştu.

                Şentürk, ilçeleri kapsayan sondaj çalışması projenin yaklaşık maliyetinin 4 milyon lira olduğunu, kredi kullanmak suretiyle projenin hayata geçirilmesi halinde, İl Özel İdaresinin kullanılacak kredinin dönüşümünü 5 yılda aylık 78 bin lira ödeyerek yapacağını kaydetti.

ORAN DESTEKLİ SOĞUK  HAVA DEPOSU

                Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yozgat'ta meyveciliğin geliştiğine de dikkat çekerek, ''Yeni bahçelerin tesis edilmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılmaktadır. İlimizde üretimi yapılacak olan bu meyvelerin saklanabilmesi için bir soğukhava deposuna ihtiyaç duyulmaktadır'' dedi.

                Vali Şentürk, soğukhava deposuyla ilgili olarak Organize Sanayi Bölgesi için bir proje hazırlandığını anlatarak, ''Bu projemizde ORAN tarafından kabul edildi. 600 bin lira hibe verilecek, İl Özel İdaresi ise 218 bin lira katılım payı ile tesisin yüzde 50 ortağı konumunda olacaktır'' diye konuştu. Vali Şentürk'ün verdiği bilgiler meclis üyeleri tarafından da olumlu bulunarak, çalışmaların başlatılması yönünde karar iletildi.

Editör: TE Bilişim