Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından alınan bazı veriler, Yozgat’ın tarım ve hayvancılık ile kalkınabileceği ve bu sektörler ile istihdam alanları oluşabileceği gerçeğini bir kez daha ortaya çıkardı.
İl İstihdam Kurulu’nun dördüncü olağan toplantısında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tarımsal alandaki gelişmeler ve istihdam olanakları hakkında kurul üyelerine bilgi sunuldu. Ziraat Yüksek Mühendisi Dilber Didem Gülümser tarafından yapılan sunumda Yozgat’ın tarım ve hayvancılık potansiyeli hakkında önemli bilgiler anlatıldı.
YÜZÖLÇÜM 1 MİLYON
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan sunumda, Yozgat’ın 1 Milyon 412 bin 300 hektar yüz ölçümüne sahip olduğu ve bu alanda toplam genel kültür arazisinin ise 1 milyon 132 bin 467 hektar olduğu açıklandı. Söz konusu rakamın ise toplam arazinin yüzde 56’lık kısmını oluşturduğu belirtildi.
TEMEL GEÇİM KAYNAĞI
Yapılan sunumda Yozgat’ın temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğu vurgulanırken, Yozgat’ın bütün köylerinde tarımsal üretim ve hayvancılık yapıldığı bildirildi. Tarımsal ve hayvancılıkla uğraşan işletmelerin çoğunlukla küçük aile işletmeleri olduğu ifade edilirken, tarımsal üretim dışında koyunculuk, süt sığırcılığı, besicilik ve arıcılık yapıldığı da aktarıldı.
44 BİN İŞLETME
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün aktardığı bilgilere göre Yozgat’ta çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 44 bin 193 adet aile işletmesi bulunduğu belirtildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çalışmaları neticesinde Yozgat’ta 2016 yılında toplam 110 Milyon 74 bin 113 TL’lik bakanlık desteklemesi yapıldığı da söylendi.
KABALI ÖRNEK PROJE
Türkiye tarımında önemli derecede istihdam problemi yaşandığına dikkat çekilirken, Kadışehri İlçesi’nde uygulanan meyvecilik projesi örnek verilerek, çiftçilere ait 5 bin 640 dekar alanın birleştirilip; elma, armut, şeftali, nektari ve kayısı ağaçları dikilerek ağaçlar arasında sebze yetiştiriciliği yapıldığı hatırlatıldı. Bu alanlarda köylülerin çalışmaya başladığı ve iş yoğunluğuna göre yılda 400 ile 600 arası köylünün istihdam edildiğine vurgu yapıldı. Ayrıca projeyle göçün tersine döndüğü ve 14 ailenin tekrar köyüne dönüş yaptığı bildirildi. Yozgat’ın tarımsal istihdamına örnek olarak her yıl şekerpancarı ve nohut hasatlarında çalışmak üzere yaklaşık 600 adet mevsimlik işçilerinde Yozgat’ta istihdam edildiği ifade edildi.

Editör: TE Bilişim