Çiftçiler için ürünlerin  teminatı olan Tarım Sigortalarındaki risk faktörünün artırılması ile bundan böyle fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını paketi genişlemiş oldu.
    İl Tarım Müdürü Ünal Koçak, Çiftçi Kayıt Sistemi ve Örtü altı kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerin Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alındığını söyledi.
    Ünal, bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halinde; ayrıca açık alanda yetiştirilen meyveler için don riskinin Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmasının Yozgat çiftçisi açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
    Ünal sigorta kapsamı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Seralar için  dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını ek riskleri paket halinde; Çiftçi Kayıt Sistemi ve Örtü altı Kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerimizin ürünleri Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmaktadır.
    Kapalı sistemde üretim yapan, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları ile Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş, soy kütüğü, ön soy kütüğü ve Hayvan Kayıt Sistemine (Türkvet) kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları için ölüm riski Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmaktadır.
    Ayrıca çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması, risk maliyetindeki artışlar ve çiftçimizin ödeyeceği prim de dikkate alınarak, verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine 1/ 3 oranında ek prim desteği verilecektir.
    Bu kapsamda belirlenen tüm riskler için 2011 yılında Tarım Sigortası yaptıran çiftçilerimizin sigorta priminin % 50’si Tarım Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Özellikle İlimiz Yozgat için don riski kapsamına çiçeklenme evresinin dahil edilmesi ve ek prim verilmesi olumlu bir gelişmedir. Çiftçilerimize geçim kaynakları olan ürünlerini, hayvanlarını ve seralarını sigorta ettirmelerini tavsiye ediyoruz.”
Editör: TE Bilişim