Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de en fazla şeker pancarı Konya Ovası'nda üretiliyor. Konya'da 4 milyon 773 bin 791 ton şeker pancarı üretimi gerçekleştirilirken, 1 milyon 689 bin 367 ton ile Yozgat ikinci, 1 milyon 80 bin 135 ton ile Aksaray da üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye'de en az şekerpancarı üretimi ise Bingöl ilinde gerçekleştiriliyor, bu ilin yıllık üretimi bir tonu geçmiyor.
Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta üretilen şekerpancarı, Yozgat'ın Sorgun ve Boğazlıyan ilçelerindeki fabrikalarla birlikte Kayseri ve Çorum illerindeki fabrikaların da hammadde ihtiyacını karşılıyor. 10 bin civarında çiftçinin 281 bin 65 dekar alana şeker pancarı ekimini yaptığı Yozgat'ta üretilen şeker pancarının önemli bölümü Sorgun ve Boğazlıyan ilçelerindeki fabrikalarda işlenip, mamul hale getiriliyor.Yozgat'ın Sorgun ilçesinde bulunan Şeker Fabrikası, bu yıl alım kampanyası dönemi sonuna kadar toplam 417 bin ton pancar alımı gerçekleştirecek, 48 bin tonu ise Çorum Şeker Fabrikasına gönderilecek. Alınan şeker pancarı işlenerek 51 bin ton kristal şeker, 12 bin ton melas, 117 bin ton yaş pancar posası elde edilecek.
Yozgat'ın Boğazlıyan İlçesi'nde Şeker Fabrikası kampanya döneminde 1 milyon 50 bin ton şeker pancarı alımı yaparak, bundan 160 bin ton şeker, 35 bin ton melas ve 210 bin ton küspe elde edecek. Yozgat'ta üretilen şeker pancarının kalan bölümü ise Kayseri Şeker Fabrikası'nda işlenecek. 

Editör: TE Bilişim