Geçtiğimiz günlerde açıklanan büyüme ve işsizlik verilerinden sonra bir veriyi de bankalar açıkladı. Yüzde 1,7'lik büyüme ve 3 milyon 97 bin olarak açıklanan işsiz sayısından sonra Türkiye Bankalar Birliği'nin açıkladığı bireysel banka ve kredi kartı borçlu sayısının da arttığını ortaya koydu. Bankalara bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemediği için, 2009 yılından bu yana yasal takip altında alınan kişi sayısı 3.7 milyona ulaştı.
BORCUNU ÖDEYEMEYENLER ARTTI
Buna göre bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı da geçen yılın ilk 10 ayında 982 bin iken, 2014 yılının ilk 10 ayında 1,1 milyon'a yükseldi. Geçen yıl borçlu sayısındaki artış yüzde 5 iken bu yıl yüzde 8'e çıktı.
HALA YASAL TAKİPTE OLAN SAYISI 1,8 MİLYONA YÜKSELDİ
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin, "Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı İstatistikleri" raporuna göre, 2009-2014 döneminde, 1.8 milyon kişisi bireysel kredi borcundan ve 1.9 milyon kişisi de bireysel kredi kartı borcundan olmak üzere toplam 3.7 milyon kişi yasal takibe girdi.
Böylece, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girmiş toplam kişi sayısı geçen yılın ilk on ayında 1.5 milyon iken, 2014 yılının ilk on ayında 1.6 milyona yükseldi. Aynı yıl içinde birden fazla kaydı bulunan kişilerin bir kez sayılmasıyla elde edilen veriler dikkate alındığında ise yılın ilk on ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artışla 1.1 milyon kişi oldu.

Editör: TE Bilişim