Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ile birlikte ülkemizde topyekûn bağımlılıkla mücadele seferberliği başlattıklarını açıkladı. 
Program kapsamında 20 milyon öğrenciye temas edecek olan formatörlerin eğitimine başladıklarını belirten Karaman, “Türkiye’nin 81 ilinden toplam 487 ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden de 11 formatörü, Sağlıklı Yaşam, Madde, Alkol, Tütün ve Teknoloji Bağımlılığı alanında eğitime tabi tutuyoruz. Eğitimlerde Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görevli rehber öğretmenler ve branş öğretmenlerine öncelik tanıyoruz. Katılımcılar ağırlıklı olarak rehber öğretmenlerden oluşuyor ve çoğunluğu gönüllü” dedi.
Çocuk ve gençleri bağımlılık tehlikesine karşı bilinçlendirmeyi amaçlayan bu projenin gerekliliğine işaret eden Karaman, şunları söyledi: “Ülke çapında bağımlılıkların önlenmesi için büyük bir adım attık. Bağımlılıklar dokunmadan her çocuğa bizim dokunmamız gerektiği fikriyle hareket ediyoruz. Bu programda öğretmenlere bağımlı olma riski taşıyan genci tanıma, karşı stratejiler geliştirme ve gençliği tehlikeli süreçlere girmeden kendini koruyabilme yeteneği kazandırmayı hedefliyoruz.  Kamuoyunda bağımlılıklara karşı bilhassa okullarda kaliteli bir eğitimin verilmediği algısı mevcut ki doğru bu zaten. Yeşilay olarak bizler bu algıyı TBM projemizle yıkacak ve her öğrenciye bağımlılıklar dokunmadan bizler dokunacağız.” dedi. 
Gerek dünyada gerekse ülkemizde çocukların ve gençlerin bağımlılık konusunda ciddi bir tehdit altında olduğuna dikkat çeken Karaman, şunları kaydetti: “Genç bir nüfusumuz var; bizim de bunu korumak gibi hayati bir yükümlülüğümüz… Kimsenin onları özgürlük, mutluluk vaatleriyle kandırmalarına, bağımlılığa bulaştırmalarına müsaade etmemeliyiz. Onlara hayatın kendileri için ve kendilerinin milletimiz ve memleketimiz için ne kadar kıymetli olduklarını anlatmak hepimizin görevi. Ölmeden hayatın, hastalanmadan ve bağımlı hale gelmeden sağlığın, kaybetmeden gençliğimizin ve insanımızın kıymetini bilelim.”

TÜRKİYE YEŞİLAY 
CEMİYETİ HAKKINDA
Türkiye Yeşilay Cemiyeti, 5 Mart 1920 tarihinde merkezi İstanbul’da olmak üzere “Hilâl-i Ahdar” adıyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Bağımlılıklarla mücadelede Türkiye’yi örnek ve lider bir ülke yapmak vizyonuyla çalışan Yeşilay, çalışmalarında insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığıyla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici çalışmalar yapan bir halk sağlığı kuruluşudur.
Yeşilay’ın Türkiye genelinde 40 şubesi ve 100 temsilciliği bulunmaktadır. Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalar nedeniyle Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır.
Yeşilay;  Birleşmiş Milletler (BM)  Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC )’de Özel Danışmanlık Statüsüne sahiptir. Avrupa Alkol Politikaları Birliği (EUROCARE) üyesidir.  Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) “Mükemmeliyette Kararlılık” belgesine sahiptir.

Editör: TE Bilişim