Yozgat Müze Müdürlüğünün restore ettirdiği 19 yüzyılın en büyük hattatlarından Yesarizade Mustafa İzzet Efendiye ait ''Ya Hazreti Mevlana'' yazılı levha Yozgat Müze'sinde sergilenecek.
     İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 2009 yılında müze depolarında yapılan çalışmalar sırasında tespit edilen 2 metre 70 santim uzunluğunda, 1 metre yüksekliğindeki levha uzun süren çalışmaların ardından restore ettirildi.
     İlk tespit edildiğinde çok kötü durumda olduğu belirtilen levhanın, 19. yüzyılın en büyük hattatlarından Yesarizade Mustafa İzzet Efendi'ye ait olduğu ve üzerinde ''Ya Hazreti Mevlana'' yazdığı tespit edildi.
     Eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izniyle TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı İstanbul Dolmabahçe Sarayı restorasyon ve konservasyon atölyesinde restore ettirildikten sonra Yozgat'a getirildi.
     Tarihi levhanın Yozgat Müzesi'nde ziyarete açılacağı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
     ''Eser yaklaşık 14 ay süren uzun ve zahmetli restorasyon çalışmasından sonra geçtiğimiz günlerde Yozgat Müze Müdürlüğü'ne getirilmiştir. Uzmanlar tarafından yapılan inceleme sonucunda eserin 19. yüzyılın en büyük hattatlarından Yesarizade Mustafa İzzet Efendi'ye ait olduğu anlaşılmıştır. Dünyada sadece 2 adet olduğu bilinen bu nadide eserin aynı kalıptan alınmış başka bir nüshası da Konya Mevlana Müzesi'nde sergilenmektedir. Eser, önümüzdeki günlerde yapılacak teşhir düzenlemesinin ardından ziyarete açılacak.''

Editör: TE Bilişim