Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı ve Belediye Başkanı Kazım Arslan, restorasyon yapıldıktan sonra Kent Müzesi olarak kullanılacak tarihi binada incelemelerde bulundu. İnceleme sonrası bir açıklama yapan Vali Yazıcı, Yozgat’taki sayılı tarihi mekanlarımızdan birisinin Eski Askerli Şubesi olduğunu belirterek, “İlimizde tarihi noktasında yer alan Abdulhamit cephaneliği, sivil mimariler, eski hamamlar, sayısı fazla olmayan tarihi eserlerimiz var. Bunlardan biriside askerlik şubesidir. Burası ile ilgili belediyemizin bir çalışması vardı, projesi hazırlandı kuruldan geçirildi. Burasının masrafını karşılamayı TBMM Başkanımız Sayın Cemil Çiçek, üstlendiler. Burası için gerekli ödenek çıktı. İl özel idaresinden ihalesi yapıldı. Nihai manada fonksiyon değişikliği yapılarak kent müzesine dönüştürülecek. Tabi binamızın onarımı bittikten sonra, belediyemiz kent müzesi haline dönüştürecek. Kaynak TBBM ve meclis başkanımızdır. Bu vesile ile Meclis Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Binanın restorasyon çalışması bu yıl içerisinde tamamlanacak” dedi.
Tarihi binada daha önce büyük oranda müdahalelerde bulunarak orijinali dışında modern mimarinin objeleri monte edilmiş olduğunu ifade eden Vali Yazıcı, “ İnşallah bunları temizleyip özgün haline getireceğiz. Burası 400 bin TL’ye ihale edildi. Restorasyon çalışmasıyla bina özgün haline dönüştürülecek. Kapıları, pencereleri orijinal haline dönüştüreceğiz, taşlar tamir edilecek veya değiştirilecek, çatı yenilecek, bahçesi yeniden dizayn edilip, belediyemize teslim edilecek. Belediyemiz de burasını Kent Müzesi olarak kullanıp vatandaşımızın hizmetine sunacak. İnşallah bununla birlikte başlanan bütün tarihi mekanlarımızı imkanlar ölçüsünde yeniden elden geçirerek vatandaşımızın kullanımına sunacağız” diye konuştu.
Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan’da Yozgat’ın tarihi kültürel ve sosyal kimliği noktasında çok ciddi bir açığı bulunduğunu ifade ederek,” İnşallah bu dönemde biz bu açığı kapatmaya çalışacağız. Çünkü şehirler sadece betonlardan ibaret değildir. Şehirlerin bir de ruhu var. Şehrin ruhu tarihidir, kültürüdür, kültürel yapılarıdır, manevi kültürüdür, maddi kültüdür. Bu tür yapıların mutlaka kısa süre içerisinde tekrar sosyal hayatın içerisine sokulması lazım, milletimizin hemşehrilerimizin kullanımına da açılması lazım. Biz seçim beyannamemizde buranın restore edilerek kent müzesi olarak düzenleneceğini deklare ettik. Binanın tamamlanmasıyla birlikte Yozgat’ın tarihini ve kültürünü burada yansıtacak çok güzel bir kent müzesini oluşturup hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Dışarıdan gelen hemşehrilerimizin ilgiyle alakayla takip edeceği bir mekan haline gelecek burası. Sadece burası değil, şehrimizdeki tarihi binaların da kullanıma sokulması için büyük gayret içerisinde olacak. Biz biraz daha kültürel, çevresel ve sosyal belediyeciliğe ağılık vereceğiz. Beton her zaman yapılır, ama tarih başka bir şeydir. Bunu korumak için hem belediye olarak hem de valiliğimize birlikte çok güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim