Yozgat Belediyesi İtfaiye ekipleri haziran, temmuz ve ağustos ayları içerisinde 187 yangına müdahale etti.
     İtfaiye Müdürü Eyüp Albayrak, 8 ay içerisinde toplam 255 adet yangına müdahale ettiklerini, bu yangınların büyük çoğunluğunun il merkezi dışında olduğunu ot ve anız yangınlarının oluşturduğunu söyledi. Özellikle köylerde çok fazla yangın olduğunu kaydeden Albayrdak, ''Merkezimizde büyük bir yangın olmadı şuana kadar. Ancak köylerde oturan vatandaşlarımızın biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bizim merkeze en yakın köye gitmemiz bile 15 dakikamızı alıyor, bu 15 dakikada itfaiyede çok önemli bir süreç. Bizim ilk 5 dakikada yangına yetişemediğimiz yerlerde maalesef sadece diğer yerlere sıçramaması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bunun için köyde oturan vatandaşlarımız samanlık olsun, ahır olsun, evi olsun burada gerekli önlemlerini almalarını istiyoruz. Köylerde de bilindiği gibi yangına karşı ne bir önlem nede bir tedbir var. Bunların alınması gerekiyor artık yetkililerin bu işe bir el atması gerekir çünkü köyde yaşayan vatandaşlarımızın şuanda yangına karşı bir çaresizliği var'' dedi.
     Albayrak, 5 aylık yangın sayısının 68 iken, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında çıkan yangın sayısının 187 olduğunu vurgulayarak, ''Geçen yıla bu 3 ay içerisinde 380 yangın olayı meydana gelirken bu yıl büyük bir düşüş olmasına rağmen 187 yangın sayısı yine de çok fazla. Bu yangınlardan 140 adedi ot ve anız yangını. Bu yangınların büyük çoğunluğu yine köylerde çıktı. Merkezimizde çok az oldu. Biraz daha dikkatli olursak merkezde oluşan yangın sayısını düşüreceğiz'' diye konuştu.
     Köylerde oturan çiftçi vatandaşların bile bile tarlalarındaki anızı neden yaktıklarını anlamak mümkün olmadığını dile getire Eyüp Albayrak, bütün köy muhtarları ve köylü vatandaşların uyarıldıkları halde bile bile yine bu anızların yakıldığını ifade etti. Albayrak, anızların yakıldığı zaman çevreyi kirlettiğini, içindeki canlıların ölmesine neden olduğunu ayrıca toprağa da zarar verdiğinin bilim adamları tarafından tespit edildiğini savundu. Buna rağmen vatandaşların kendi tarlasını bile bile yaktıklarını ileri süren İtfaiye Müdürü Albayrak, Yozgat'tan anız yangınına müdahale için gittiklerinde yakan vatandaşı bulamadıklarını, Jandarmanın da aynı şekilde bulamadığını kimin yaktığını kimsenin görmediği için mahkemeye bu yaktı denilemediğini, bunu diyemedikleri için de vatandaşın rahatlıkla elini kolunu sallayarak ne yaptığını nelere zarar verdiğini bilmeden bilinçsiz bir şekilde tarlasındaki anızı yaktığını kaydetti.
     Albayrak, şöyle konuştu:
     ''Dün il merkezimizde TOKİ tarafından basit sayılacak bir ot yangını büyüyerek neredeyse çamlık milli parkına sıçrayacak dereceye geldi. Ot yangını olduğunda itfaiye her yere girebilecek diye bir intiba var vatandaşlarda ancak bizim her yere girebilecek 4x4 bir aracımız yok. Zaten bu tür çamlık olsun, koruluk olsun buralara Orman İşletme Müdürlüğü bakıyor. Ancak bütün ilk ihbarlar bize geliyor bizde yangına müdahale için gittiğimizde 4x4 aracımız olmadığı için aracın girmediği yere elle müdahale etmek zorunda kalıyoruz. Paspaslarla yangını söndürmeye çalışıyoruz. İtfaiyemizde çalışan personelimizin sayısı da belli. Bizim günlük 3 ekibimiz bulunmakta anında 3 ayrı yangına müdahale edecek ekibimiz şuanda hazır. Dünkü yangın büyük olduğu için 3 ekibimizin 3'ü de yangına müdahale etti. Çamlığa sıçratmadan yangını kontrol altına aldık. Orada birçok ağaç yandı, yeşillik yandı, canlılar zarar gördü. Orada kim yaptı nasıl yakıldı bilemiyoruz.''
Editör: TE Bilişim