Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta her yıl hasat sonrasında yaşanılan anız yakma olaylarının sıfıra indirilmesi amacıyla yürütülen tedbirlerin bu yıl daha erkene alınarak, gerekli çalışmaların başlatılması istendi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından gönderilen yazıda, Yozgat gibi bozkır olan yerleşim alanlarında meydan gelen anız yangınları ile oluşan orman yangınlarının önüne erken geçilmesine yönelik tedbirlerin şimdiden alınması, gerekli planlamanın yapılması önerildi. Her yıl Yozgat’ta anız yangınları yüzünden orman varlığı tehlikeye düşüyor. Alınan önlemlere rağmen anız yangınları başta olmak üzere piknik amaçlı yakılan ateşin söndürülmemesi yüzünden gerçekleşebilecek yangınlara karşı Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2013 yılı yangın mevsiminde ciddi önlemler almayı planlıyor.
Son olarak Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu başkanlığında yapılan toplantıda, yangın tedbirleri masaya yatırıldı. Toplantıda Yozgat’ın da kanayan yarası haline gelen anız yangınlarına dikkat çekildi.
BU YAZ DAHA SICAK GEÇECEK
Bu yaz sıcaklık ortalamalarının mevsim normallerinin 0,5 ile 1 derece üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiğini belirten Bakan Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadele için bütün tedbirlerin alınmasını ve orman teşkilatının teyakkuzda olmasını istedi. 2013 yılında 2 bin 222 araç ve iş makinesinin orman yangınlarında görev alacağını vurgulayan Bakan Eroğlu, orman yangınlarında bu yıl 6 idari helikopter, 24 adet su atar helikopter, 14 adet Dromader uçak, 6 adet Amfibik uçak olmak üzere toplam 50 hava aracının görev alacağını söyledi. Toplantıda orman yangınlarında iki aşamalı bir planın uygulanmasını isteyen Eroğlu, şöyle devam etti:
“Yangın ihbarı alınır alınmaz, A planını uygulayın. Bu plana göre en yakın helikopter ve ekibi 12 dakikada içerisinde kalkıp 13-20 dakika içerisinde yangına müdahale edecek. Aynı anda en yakın yer ekipleri ve iş makineleri hareket ettirilecek, 15-20 dakika içerisinde yangına müdahale edecek. Yangın büyüme eğilimine girdiğinde ise B planını uygulayın. Bu plana göre ise Orman Genel Müdürlüğü’ndeki Yangın Harekat Merkezi devreye girecek. 45-60 dakika içinde 5-7 helikopter, ekibiyle birlikte yangın mahalline intikal edecek. Yangın daha da büyüme eğilimi gösterdiğinde Genel Müdür başkanlığındaki kriz yönetimi devreye girecek ve gerektiğinde yangın mahalline intikal edecek.”

Editör: TE Bilişim