Türkiye ve Rusya arasında bir aylık süreli ziyaretlerde vizelerin kaldırılması ile ilgili uygulamanın başlamasına sayılı günler kaldı.

            Rusya "Geri Kabul Anlaşması" ile ilgili hukuki süreci tamamladıklarını Türk makamlarına nota ile bildirdi. TBMM'de "Geri Kabul Anlaşması" ile ilgili onay sürecinin tamamlanmasının ardından "Vize Muafiyet Anlaşması" ile ilgili bildirimin de Rus makamlarından Türkiye'ye iletileceği kaydedildi. Rus tarafının iç hukuk gereği iki anlaşmayı da parlamentodan geçirmesi gerekmediği belirtiliyor.

            TBMM gündemine 22 Şubat'ta alınan "Geri Kabul Anlaşması" ise önümüzdeki günlerde yasalaşması bekleniyor. İki tarafın sürecin tamamlandığını karşılıklı olarak notalarla bildirmelerinin ardından anlaşma 30 gün içinde yürürlüğe girecek. Edinilen bilgilere göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 15-16 Mayıs tarihlerinde gerçekleştireceği Moskova ziyaretinde ilan edilmesi beklenen vize muafiyeti anlaşması, Nisan ortasında resmen uygulamaya geçecek. 

            Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Mayıs 2010'da gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde imzalanan Vize Muafiyet Anlaşması, 21 Haziran 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanıp, 27 Temmuz 2010'da Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Vizesiz geçişler için ön şart olan "Geri Kabul Anlaşması" da 18 Ocak 2011'de Moskova'da imzalanmıştı. Anlaşmaya Rusya adına Federal Göçmen Servisi Başkan Yardımcısı Nikolay Smorodin, Türkiye adına da Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Şakir Fakılı imza koymuştu.

            Smorodin imza töreninde yaptığı değerlendirmede vizesiz geçişlerde herhangi bir sorun beklemediklerini, iki ülkenin gelişimine bu sürecin olumlu katkı sağlayacağını belirtmişti. Fakılı da verdiği bilgide karşılıklı olarak onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından, 30 gün içinde uygulamanın başlayacağı bilgisini vermişti.

            Turizm sezonuna yetişmesi beklenen uygulama ile Rus turistlerin bu yıl Antalya kıyılarına akın etmesi bekleniyor. 2010'da Rus turist açısından 3 milyon hedefini aşan turizm sektörünün 2011 beklentileri hayli yüksek. Vizesiz geçişler özellikle Rusya'da yatırım ve ticaret yapan iş dünyasına da büyük kolaylıklar getirecek.

FSB, AB İLE DE VİZELERİN KALDIRILMASINI ÖNERDİ

            Diğer taraftan Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri ile de vizelerin kaldırılması yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sınır departmanı Avrupa'dan gelen ziyaretçi sayısının önemli oranda düştüğünü, bunun yeniden yükselebilmesi için de vizelerin kaldırılmasını önerdi.

            FSB Sınır Güvenik Birimi Başkan Yardımcısı Viyaçislav Dorohin, "Vizelerin kaldırılması Rusya açısından herhangi bir güvenlik sorunu oluşturmaz" dedi. Rusya'nın halen eski Sovyetler Birliği ülkelerinin dışında 20'ye yakın ülke ile de vizesiz geçiş uygulaması bulunuyor.

Editör: TE Bilişim