Her gün biraz daha eriyen Yozgat’ın içinde bulunduğu durumu ve geleceğe dair ahvalimizi Yozgat sokaklarında, Yozgatlı vatandaşlara sorduk. Gurbetçisinden emeklisine, çiftçisinden amelesine farklı hayatlara ve sosyal çevreye sahip ama hepsi Yozgatlı olan vatandaşlar memleketin genel durumunu özetledi. Siyasilerin hiçbir zaman umulanı veremediğini dile getiren halk, Yozgat’ın kurtuluşunun makyaj yatırımlardan ziyade ağır sanayi ya da büyük istihdam sağlayacak büyük ölçekli yatırımlarla mümkün olabileceğini dile getirdi.
Gerek seçim dönemlerinde, gerekse Yozgat’ı yakından ilgilendiren önemli konularda İleri Gazetesi aracılığıyla içini dökme imkanı bulan Yozgatlılar, bu kez de dörtten üçe düşen vekil sayısını ve göç gerçeğini yorumladı. İşte Yozgatlı vatandaşlardan gelen yorumlar…

“OLMAYACAK ŞEYİ YAPTILAR!”

Almanya’da ikamet edip senelik iznini Yozgat’ta geçiren İlhami Adıbelli adlı vatandaş, siyasilerin Yozgat’ta olmayacak şeyi yaparak Türkiye’nin en güzel illerinden birisi olan Yozgat’ı bitirme noktasına getirdiklerini ve istenilen yatırımları yapamadıklarını ileri sürdü.

Yozgat’a istihdama yönelik yatırım gelmesi gerektiğini vurgulayan Adıbelli, “Önce bizleri idare eden insanlar bu konuya el atmalılar. İnsanlara iş güç verilmesi lazım, yoksa bu insanlar tabi ki memleketlerini terk eder” dedi.

İlhami Adıbelli, ‘Doğduğun yer değil, doyduğun yer’ felsefesinin halen geçerliliğini koruduğunda dikkat çekerek, “Yozgat’a istenilen yatırım yapılmış olsaydı, kimse buradan göçüp gitmezdi. Yanlışlık bizi yöneten siyasilerde” diye konuştu.

Yozgat’ın gelmiş geçmiş en büyük milletvekili sayısını, bakan ve bürokratı çıkardığını hatırlatan Adıbelli, “Şu son dönemde bir şeyler yaptılar ama ben hiçbir şey yapmadılar diyorum. Çünkü buraya eğer fabrikalar yapılsaydı, geçim kaynağı yatırımlar yapılsaydı bu böyle olmazdı. Bundan sonra yapılabilecek en mantıklı şey, buraya üniversite açılmış binlerce gencimiz burada okuyor, bu gençlere iş imkânları sağlanması lazım. Sadece seçim zamanı değil, seçimin ardından da Yozgat’a gelip şu Büyük Cami önünde buluşup ‘Ne yaparız?’ sorusunu sormaları lazım. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Halkın nabzını tutmalılar. Bu Yozgat bizimse Yozgat için çalışmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“AĞIR SANAYİ ŞART”

Yozgat’ta esnaflık yapan Hüseyin Karabulut isimli vatandaş ise göçü durdurabilmek için Yozgat’a ağır sanayi yatırımlarının şart olduğunu ifade etti. Ağır sanayi yada istihdama yönelik üretim yapan büyük çapta işletme ve sanayi tesislerinin olmadığı bir Yozgat’ta erimenin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Karabulut, “Bu mesele bu şekilde önlenemez. Bu memlekette bir yatırım yok maalesef. Yıllarca eski sanayi sitesine sanayi dedik, sonra şimdiki sanayimize geçtik o da içler acısıydı. Organize Sanayi Bölgesi’ni sorarsanız oranın hali de içler acısı. Sanayi olmadan kalkınma olmaz” diye konuştu. Milletvekillerinin sanayi yatırımları getirmek için çalışması gerektiğini aktaran Hüseyin Karabulut, “Onun dışında yapılan o diğer yatırımlar buranın derdine derman olmaz. Yol yapmakla, kaldırım yapmakla bu iş olmaz. Yozgat’ın yeni sanayisi bile yetersiz bu memlekete. Oto tamircilerinden başka orada bir şey üretilmiyor mesela. Yozgat’ın OSB’si dahi yetersiz ve istihdam sağlayamıyor” görüşünü beyan etti.

“VEKİLE GEREK YOK”

İsminin Ömer olduğunu beyan eden emekli bir vatandaşımız ise vekillere olan tepkisini dile getirerek, Yozgat’ın hiç milletvekiline ihtiyacı olmadığını söylüyor. Yozgat’ta insanlara fakirlik yardımı yapıldığını ve bunun yanında göstermelik olarak İŞKUR aracılığıyla üç beş ay geçici istihdam sağlandığını aktararak, “Bize yardım etmeyi ve kursiyer olarak iş vermeyi bıraksınlar. Bize ekmek yiyebileceğimiz bir iş kapısı açsınlar” diye konuştu. Ömer isimli emekli vatandaş, “Bu hükümet iktidara geldiğinden bu tarafa bizim vekillerimiz en gözde yerlerde ve kademelerde görev aldılar. Yozgat’a ne yaptılar bir iş yeri mi yaptılar? Bence hiçbir şey yapmadılar. Yatırım yapmışlar, para göndermişler, göndersinler parayı yapsınlar fabrikayı ve çalışsın en az bin kişi orada. Onun dışında ne yapıyorlar şu memlekete. Fakire yardım yapmayı bıraksınlar, fakire iş versinler Yozgat’ta. Onun için bence aslında hiç vekile gerek yok Yozgat’ta. İş yok bu memlekette, ekmek parası uğruna dışarı gidiyor insanlar. Bu hükümet önceki hükümetlerden iyi ancak bizim vekillerde iş yok. Millete yardım vermesinler, iş kapısı versinler. İş olsa insanlar neden göçsün?” yorumunu yaptı.

“FAKİRLİKTEN GİDİYORLAR”

Mustafa Yazgan isimli vatandaş ise işsiz olduğunu ve belediyenin verdiği ekmeklerle geçindiğini söyledi. İnsanların Yozgat’ı fakirlikten terk ettiğine dikkat çeken Yazgan, “Yozgat’tan bir giden pişman, bir gitmeyen pişman. Ben işsiz bir amele vatandaşım. Bağ bahçe belleyip üç beş kuruş alırsam alıyorum işte” diye konuştu.

“YOZGAT ELLİ KERE İHYA OLURDU!”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise kabinede görev alan bakanların yarısının Yozgatlı olduğunu söyleyerek, Yozgatlı siyasilerin Yozgat’ı elli kere ihya edebilecek noktada olduklarına dikkat çekti. Yozgat’a siyasilerin hiçbir şey yapmadığını belirten vatandaş şöyle konuştu: “Bakanların yarısı Yozgatlıydı. İsteler Yozgat’ı elli kere yıkıp yeniden yapabilirlerdi. Ama Allah aşkına ne yaptılar şu Yozgat’a? Bende isterim vekilim elli tane olsun. Ama yazık şu memlekete. Eğer Tayyip Erdoğan olmasın bunların hiçbirini millet orada beş dakika tutmaz. Yozgat’a bir büyük yatırım getirselerdi gitmezdi insanımız. Yozgat’a iş aş veren bir yer yapacaksın. Yozgat’ı serbest ve rahat bırakacaksın. Oy verdik gönderdik ve iş bitti. Boş gezen bir vatandaşım ben”.

“YA ÇÖKÜYORUZ YA GÖÇÜYORUZ”

Tufan isimli Yozgatlı bir vatandaşımız ise Yozgatlının içinde bulunduğu durumu ‘Ya çöküyoruz, ya göçüyoruz’ diye özetledi. Meselelerin sadece konuşulduğunu ancak çare ve sonuç almaya yönelik ciddi bir girişimde bulunulmadığını söyleyen vatandaş, “Ben Yimpaş’ta elektrikçiydim. Orası bitti bizde bittik. Yani bir daha memlekete böyle büyük yatırımlar gelmedi. Bizim memleketimiz dar bir memleket. İnsanımızın zihni dar, kaldırım dar, sokak dar, her şey dar. Büyük paraları olan insanımız, zenginimiz bile istihdam sağlayacak bir yatırıma dönüştürmüyor parasını. Farklı memlekete gitsem sanatım olduğu için evimi geçindirebilirim ama burada işsizim. Değişen bir şey olmuyor sadece konuşuyoruz. Yimpaş’ın yağ fabrikasında yüzlerce insan ekmek yiyordu, sonra olmadı ve kapandı. Akabinde ise Yozgat’a bu çapta ve ölçekte yatırım gelmedi. Memleketimiz sadece boş laflarla zaman harcıyor. Makine bölümünü bitiren evladım var şu anda ona Ankara ve Bursa’dan iş arıyorum. Yozgat’ta kalan insanımız ya çöküyor ya da göçüyor buradan. Bu memlekette maalesef insan yetişmiyor. Yetişen insanımızı da zaten alıp götürüyorlar buradan” diyerek meselenin özetini yaptı. Yozgat sokaklarından yine umutsuzluk, çaresizlik, kimsesizlik ve mutsuzluk fışkırdı.

Editör: TE Bilişim