Yeni İç Güvenlik Reform Paketi’nin toplum hayatına getireceği en önemli kolaylıklardan bir tanesi isim ve soy isim değişiklikleri ile pasaport ve ehliyet alımlarında olacak. Daha önce mahkeme ve polis kanalıyla yapılan pek çok işlem Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerine devredilecek. 
Konuyla ilgili İleri Gazetesi’ne değerlendirmede bulunan Avukat Hasan Kandemir, yeni düzenlemelerle birlikte, artık isim ve soy isim değişikliklerinin mahkeme kanalı ile yapılmayacağını söyledi. 
Kandemir; “Yeni düzenlemelerle birlikte komik, toplumca hoş karşılanmayan, dalga geçilen soy isimleri vatandaş nüfus müdürlüğüne müracaat etmesiyle birlikte, nüfus idaresi değiştirebilecek. Önceden soy isim değişiklikleri mahkeme kararı ile olmaktaydı, vatandaş mahkemeye müracaat ediyor, mahkeme araştırmalar yapıyor, zabıta, güvenlik araştırmaları oluyor ve belli bir süreç geçtikten sonra ancak hakim takdir ederse soy isim değişikliği yapılabiliyordu. Bu düzenleme ile birlikte artık vatandaşlarımız soyadını beğenmeyen, tabi yine de burada bir sınırlama var, herkes ismini değiştiremeyecek. Toplumda hoş karşılanmayan dalga geçilen; örnek verecek olursak çakal, kurt, kaya, taş, yosma gibi hoş karşılanmayan isimler vatandaş ben soyadımı beğenmiyorum, değiştirmek istiyorum dediği taktirde nüfus müdürlüğüne müracaat edecek ve nüfus müdürlüğü bu soy ismini değiştirebilecek” dedi. 
Yeni düzenlemenin uygulanmaya başlaması ile birlikte pasaport ve ehliyet işlemlerinin artık polis tarafından yapılmayacağını belirten Kandemir, şunları söyledi: 
“Bu düzenlemenin devamında da pasaportlar emniyet müdürlüğü tarafından verilmekteydi, ehliyetler de aynı şekilde emniyet müdürlüğünden verilmekteydi. Artık bunlar iç işleri bakanlığına bağlı nüfus müdürlüğünden verilecek. Zaten bunlar da bir bürokratik işler emniyetin vermesi ile nüfus müdürlüğü arasında bir fark olmayacak, vatandaş tek kalemde nüfus müdürlüğüne müracaat ederek, ehliyetini ve pasaportunu değiştirebilecek.
Daha önce ki duruma göre kolaylık şu şekilde. Soy ismi için mahkemeye müracaat edecek, harç ödeyecek, duruşmaları takip edecek, avukat tutmak zorunda kalacak. Ortalama büyükşehirlerde soy isim değişikliği en az 1 yılda neticelenir, küçük yerlerde ise soy ismi en az 6 ayda değişir. Çünkü bunun bir zabıta araştırması güvenlik araştırması vardı. artık bunlar olmayacak vatandaş tek bir dilekçe ile belki de bir günde soy ismini veya ismini değiştirecek.”

Editör: TE Bilişim