Yüksek karlar açıklayan bankalar, aldıkları yüksek sayıda tüketici şikayetleri sayısıyla da dikkat çekiyor. Bankalar tüketicilerin en çok şikayet ettiği sektör durumunda. Tüketiciyi şikayete iten en önemli konu işlem ücretleri ve komisyonlar oldu.
    Yüksek karlar açıklayan bankalar, aldıkları yüksek sayıda tüketici şikayetleri sayısıyla da dikkat çekiyor. Bankalar tüketicilerin en çok şikayet ettiği sektör durumunda. Tüketiciyi şikayete iten en önemli konu işlem ücretleri ve komisyonlar oldu.
    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların dönem kârlarının, Ağustos sonu itibariyle 14 milyar 956 milyon TL'ye yükseldiğini açıklamıştı. Bankaların hizmet gelirleri 2009'da 10.5 milyar TL'ye, kredilerden aldıkları ücretler ise 3.3 milyar TL'ye yükseldi. Bu yılın ilk 7 ayında bankalar 6.3 milyar TL hizmet geliri, 1.9 milyar TL'ye da ücret ve komisyon parası topladı. Bilançolar incelendiğinde, bankaların elde ettiği bu kârın büyük çoğunluğunun mevduat sahiplerinden geldiği anlaşıldı.
VATANDAŞ EN ÇOK BANKALARDAN ŞİKAYETÇİ
    EFT'den bankamatik kullanmaya, havaleden kart parasına kadar aldıkları ücretlerle kârlarını artıran bankalar karları karşısında aldığı şikayetler konusunda da dikkat çekici rakamlara ulaştı. Tüketici şikayetlerinin değerlendirildiği bir internet sitesindeki platformda ise en çok bankacılık sektöründen ve bankacılık sektöründe de ücretlendirme politikalarından şikayet aldıklarını belirlendi. 1 Ocak 2009-20 Ekim 2010 tarihleri arasında toplam 201 bin 505 kişi çeşitli konularda şikayetçi olurken, bu şikayetlerin en büyük diliminin 40 bine yakın başvuruyla yüzde 19,56'lik oranla bankacılık oluşturuyor. Vatandaşın şikayet ettiği bankacılık işlemlerinden yoğunluk ise hizmet ya da personelinden çok daha fazla ücretler oluyor.
KREDİ KARTI AİDATI
    Yapılan tüketici analizlerinde, bankalarla ilgili en büyük şikayet alanını bankaların değişik kalemlerde aldığı bankacılık işlem ücretleri oluşturuyor. Tüketicileri en çok kredi kartı yıllık aidatı adı altında alınan meblağlar rahatsız ediyor.
    Ardından hesap işletim ücretleri sıralamayı takip ediyor. Bu iki kalem bankacılık sektöründeki 23 kalemden oluşan şikayet listesindeki toplam şikayetlerin yüzde 40'nı oluşturuyor.
    Geriye kalan yüzde 60 oranı 21 kalemdeki şikayet maddeleri oluşturuyor
    Listenin zirvesindeki kredi kartı yıllık aidatı yüzde 27.3 dilimi oluşturuyor. Yıllık aidatla ilgili 1,5 yılda 9 bin 305 şikayetçi olurken, şube ve personel şikayetleri ve müşteri hizmetleri şikayetleri gibi kalemler çok düşük oranda kaldı. Şube ve personel şikayetleri sadece yüzde 3.07 oranında olurken müşteri hizmetleri, telefon bankacılığı şikayetleri ise yüzde 4.7 gibi oldukça küçük bir dilimde yer aldı.
    Vatandaşın bankalara ilişkin bir şikayet konusu ise hesap işletim ücretleri oldu. Bu konuda yazılan 4 bin 362 şikayette toplama oranı yüzde 12.7 oldu. Bu iki şikayet maddesine bin 275 sayıda ulaşan bankacılık işlem masrafları şikayetleri ve kredi masrafları şikayetleri de eklenince işlem ücretlendirmeleri oranı yüzde 44.9'a kadar çıktı.

Editör: TE Bilişim