Adalet Bakanlığı’nın UYAP Çalışması, Bozok Üniversitesi ve Yozgat Cumhuriyet Savcılığı’nın ortak işbirliği ile Yerköy Adalet Meslek Yüksek Okulu ders müfredatında yer aldı.

                Türkiye’nin 16 Adalet Meslek Yüksekokulu’ndan biri olan Yerköy Adalet Meslek Yüksek Okulu müfredatına aldığı UYAP dersi ile bir ilke imza attı. Ders programı ile öğrencilerin ülke genelinde adalet sisteminde uygulanan yazılım programını kapsamlı olarak öğrenmeleri amaçlanıyor.

                Projenin ile öğrencilerin adliyelerin temel taşı olan UYAP programını öğrenmeleri, mesleğe başladıklarında sisteme yabancı kalmamaları ve ek bir eğitime gerek kalmadan verimli bir şekilde çalışmaya başlayabilmeleri amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda Bozok Üniversitesi Adalet Meslek Yüksek Okulu müfredatına UYAP Temel Eğitim Dersi olarak dahil edildi. Öğrenciler bu uygulamalı ders sayesinde adliyede görevli bir katibin genel olarak bilmesi gereken adli terimler, bir şikayet başvurusu veya dava dilekçesinin gelmesinden sonuçlanmasına kadar olan tüm adli süreç ve bu süreç içerisinde yapılması gereken temel işlemlerde teorik bilgiler ediniyorlar. Bu sürecin teorik anlatımları Uzaktan Eğitim ekranları aracılığıyla pratik olarak da uygulatılmakta,

                öğretilen verilerin pekiştirilmesi sağlanıyor.

                Projenin uygulanma aşamalarını yerinde incelemek üzere  Yerköy Adalet Meslek Yüksek Okulu’nu ziyaret eden Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli ve Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan’a, Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Abdullah Şengönül bilgi verdi. Çalışmaları yerinde görmek amacıyla derse katılan Rektör Varinli ve Cumhuriyet Başsavcısı Yeldan hem proje hakkında bilgiler

                verdiler hem de öğrencilerle konuşarak projenin gelecekte mesleklerine ve mezun

                olduklarında iş bulmalarına büyük bir katkı sağlayacağını dile getirdiler.

                Varinli konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptığımız protokol çerçevesinde Türkiye’de ilk olarak Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulumuzda UYAP Projesini hayata geçirdik. Proje öğrencilerimizin mezun olduktan sonra rahatlıkla UYAP Programını kullanmasını amaçlamaktadır. Böylelikle hem yargı sürecindeki işlerin daha hızlı ilerlemesi adına hem de gençlerimizin bu konuda bilgilendirilmesi adına önemli bir uygulama başlatmış olduk. Burada özellikle sayın başsavcımıza, bize böyle bir fırsatı verdikleri için çok teşekkür etmek istiyorum. Proje gençlerimiz için gerçekten güzel bir fırsat bunu iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum.

                Üniversitemizin başlatmış olduğu bu uygulama Adalet Meslek Yüksekokulları içinde bir ilk; inşallah ilerde kapsamının daha genişleyerek tüm ülke genelindeki Adalet Meslek Yüksekokulları’nda ders olarak uygulamaya geçirileceğini rahatlıkla

                söyleyebiliriz” dedi.

                Öğrencilere de hitap eden Rektör Prof. Dr. İnci Varinli; “Burada amacımız sizleri en iyi ve donanımlı şekilde yetiştirmek ve sektöre kazandırmaktır. Böylelikle sektörün talepleri en iyi şekilde karşılanmış olacak” diye konuştu.

                Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan da yaptığı açıklamada şunları ifade etti; “Bozok Üniversitemizle bir protokol imzaladık. Bu protokol ile gerek Yozgat Adliyemiz gerekse yargı sistemi içinde çalışan birimlerimizdeki ara eleman ihtiyacını karşılamak amacı ile Adalet Meslek Yüksekokulu öğrencilerimize UYAP Bilişim Sisteminin tanıtılması ve öğretilmesi amaçlanıyor. Bu protokolün kapsamında, UYAP kullanıcı uzmanlarımız öğrencilerimize sistemi tanıtmakta, bu şekilde buradan mezun olan öğrencilerimiz adliyelerimiz de ve diğer birimlerimizde çalışma imkanı bulabilecekler.

                Bugün adliyelerimizde uygulanan bu sistem Avrupa’da kullanılan sistemler örnek alınarak hazırlanmış bir sistemdir. Siz öğrencilerimiz mezun olduklarında alana dair ihtiyaç hissedeceğiniz her tür bilgiyle donanmış olarak buradan mezun olacaksınız. Malum teori ile pratiğin baş başa ve birlikte yürümesi gerekiyor.

                Bu sistemi öğrenerek buradan mezun olan öğrencilerimiz hem kolaylıkla iş bulabilecek hem de işe başladıkları yerlerde daha etkili bir şekilde verimli olabilecekler. Bu yaz öğrencilerimiz staj imkanı ile bu derste öğrendiklerini birebir Yozgat Adliyemizde uygulama şansı da bulacaklar.

                Burada Bozok Üniversitemiz UYAP Bilişim Sisteminin önemini fark etti, başta Rektörümüze teşekkür ediyorum. Bizler de kendilerine destek olduk.

                Ben diğer adalet meslek yüksek okullarında da bu dersin okutulmasının faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim