Türk kültürünün tarihi arka planının masaya yatırıldığı sohbet programında Yrd. Doç. Dr. Orhan Fatih Kuşdemir, yaratılışla ilgili “mit”lerin temelinde ilahi kaynaklı dinlerin olduğunu söyledi. 
Kuşdemir şöyle konuştu: “İnsanoğlunun atası ve ilk peygamberi olan Hz. Âdem, muhtemelen anavatanı cennetten çocuklarına söz etmiştir. Âdemoğulları zamanla ilahi hakikati unutarak birtakım yanlış yollara sapmışlardır" dedi.

Bu noktadan sonra nasıl yaratıldıklarına tam anlamıyla akıl erdiremeyen insanoğlunun, hatırladığı birtakım ilahi kaynaklı bilgilerle yaratılışına dair bazı efsaneler oluşturmaya başladığını belirten Kuşdemir  "Ayrıca dünyanın farklı yerlerinde yaşayan farklı milletlerin yaratılışa dair efsanelerinin benzerliği de mitolojilerin kaynağının ilahi dinler olduğunu ortaya koymaktadır.
 Buradan Türk kültürüne gelecek olursak öncelikle “Türk” kavramı üzerinde duralım” diyen Kuşdemir, şu ifadelerde bulundu

“Birçok Arap, İran ve Türk kaynağında Türklerin ilk atasının Hz. Nuh’un oğlu Yafes ve onun da oğlu “Türk” olduğu ifade edilmektedir. Türkler bir millet olarak kültürlerini oluştururken bu ilk atalarının öğrettiği ilahi kaynaklı bilgileri kullanmışlardır. Bu sebepledir ki beş bin yıllık Türk tarihinde putperestlik gibi bir inanç görülmez. Eski Türklerin inançlarının İslamiyet’e çok benzediği açıkça görülmektedir. İslamiyet’i kabullenip “bahadırlık”larıyla bütünleştirmeleri ve ona hizmet etmeleri de bu yüzden kolay olmuştur. İslamiyet sonrasında ise Türk kültürünün şekillenmesinde tasavvuf ve tarikatların rolü büyüktür. Burada şunu belirtmek gerekir ki tasavvuf dediğimiz sistem bütünüyle İslam’a özgü değildir. İster ilahi kaynaklı olsun isterse olmasın bütün inanç sistemlerinde tasavvuf yada benzeri bir sistem vardır. Biraz evvel dediğimiz gibi tarikatların Türk Kültürü üzerinde önemli bir tesiri vardır. İlk dönem Türk sufilerden Ahmet Yesevi Hazretleri, yetiştirdiği talebelerini Türkistan coğrafyası farklı bölgelerine, Anadolu’ya Kafkasyalara ve Balkanlara göndererek bu bölgelerin İslamlaşmasına/Türkleşmesine önemli hizmetler yapmıştır” şeklinde konuştu
Konferansın ardından program soru cevap şeklinde devam etti ve karşılıklı sohbetin ardından program sona erdi.

Editör: TE Bilişim