Türkiye-Kazakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, tarih boyunca bir çok kez sürgün edilen Türklerin gittikleri yerlerde kültürleri, ahlakları ve medeniyetleri ile örnek olduğunu söyledi.

                Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının 20. yıldönümü kutlamaları kapsamında, Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev ve Ahıska Türklerinin katılımıyla, "Kazakistan'da Etnik Gruplar Arasında Uyum ve Hoşgörü" konferansı düzenlendi. Konferansa Türkiye-Kazakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek de katıldı.

                Ankara Ticaret Odası'nda düzenlenen konferansta konuşan Büyükelçi Tüymebayev, nüfusu 16 milyonu geçen Kazakistan'da 130'dan fazla farklı milletten insanın yaşadığını söyledi.

                Bunun Kazakistan'ın bir zenginliği olduğunu vurgulayan Tüymebayev, bütün halklar arasında barış ve uyumu koruyabildiklerini kaydetti.

                Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ülkedeki farklı etnik grupları gözününe alarak Kazakistan Halklar Asamblesini oluşturduğunu hatırlatan Tüymebayev, bunun kültürlerarası diyalog, etnik ve dinler arasında uyumun bir örneği olduğunu belirtti.

"TÜRKİYE'YE DÖNMELERİNİ İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ"

                Türkiye-Kazakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek de tarih boyunca bir çok kez sürgün edilen Türklerin gittikleri yerlerde kültürleri, ahlakları ve medeniyetleri ile örnek olduğunu ifade etti.

                Ahıska Türklerinin erkeklerinin 1944 yılında Stalin tarafından Alman cephesine gönderildiğini, çoğu kadın ve çocuk geride kalanların da Orta Asya'ya sürgün edildiklerini anlatan Çiçek, bugün Ahıska Türklerinin Türkiye, ABD, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan gibi 9 ülkede dağınık olarak yaşadıklarını söyledi.

                Ahıska Türklerinin yurtlarına ve Türkiye'ye dönmeyi talep ettiklerini hatırlatan Çiçek, bu konuda hükümetlerinin gerekli çalışmaları yapmaya devam ettiğini, bu 9 ülkenin hükümetleri ile yapılacak anlaşmalar için görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirdi.

                Kazakistan-Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkisinin artarak devam ettiğini dile getiren Çiçek, Türkçe Konuşan Ülkeler Birliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Nazarbayev'in liderliğinde kurulduğunu hatırlattı.

                Stratejik ortaklık anlaşması imzalayan Kazakistan ve Türkiye'nin dünya platformunda omuz omuza vererek birlikte hareket ettiklerini ifade eden Çiçek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin her geçen gün arttığını, enerji alanında ortak projeler yürütüldüğünü kaydetti.

                Mehmet Çiçek, Türkiye'de yaşayan Kazakistan vatandaşı Ahıska Türklerine hitaben Kazakistan'daki yapılacak seçimlerde demokratik hakları olarak oy kullanmalarını tavsiye etti.

                Bunun Kazakistan'la bağlarını daha da pekiştireceğini dile getiren Çiçek, Kazakistan'da halen yaşayan Ahıskalı Türklerle de mekan ve zaman bağlarını devam ettirmelerini, Kazakistan'a yatırım yapmalarını, ticaret ve eğitim köprüleri oluşturmalarını istedi.

                Davetli Ahıska Türklerinin, Kazakistan'a sürgünün görüntülerle anlatıldığı belgeseli izlerken gözyaşlarını tutamadıkları gözlenen konferansa Dünya Ahıska Türkleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ziyaeddin İsmihanoğlu ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da katılarak konuşma yaptı.

Editör: TE Bilişim