Türk Ocağı Yozgat Şubesi’nde gerçekleşen etkinlikte katılımcılara Muharrem Ayı ve Kerbela’da yaşanan hadiseler aktarıldı. Türk Ocağı Yozgat Şubesi’nde gerçekleşen etkinliğe Yozgat Türk Ocağı Başkanı Nefise Yüksel, Başkan Yardımcısı Hacı Çoban, Ocak Onursal Başkanı Necati Şahin, Eski Ocak Başkanı Niyazi Kılıç, Ocak mensupları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansın açış konuşmasını yapan Türk Ocağı Yozgat Şube Başkanı Nefise Yüksel, Muharrem Ayı ve Kerbela hadisesinin Müslüman alemi için önemli ve olağanüstü günler olduğunu anımsattı. Nefise Yüksel, özellikle toplumda Kerbela hadiselerinin mezhepsel inanca göre farklı yorumlandığını ve yanlış anlaşıldığını ifade ederek “Bunun için bugün burada konusunda uzman olan değerli hocamız Dr. Mehmet Güneş sizlere Muharrem ayının hikmet ve faziletlerini akabinde ise, Kerbela’da meydana gelen hadiselerin temelini ve sürecini sunacaktır. Ayrıca Yozgat Türk Ocağı Hanım İcra Heyeti üyelerimizin emek ve katkısıyla hazırlanan mis aşurelerden sizlere ikramımız olacaktır. Muharrem demek, bize göre paylaşmak da demektir. Katılımlarınız bizleri onurlandırmıştır. Teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.
Yozgat Türk Ocağı Başkanı Nefise Yüksel’in ardından ise yine Yozgat Türk Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi İlahiyatçı Faruk Coşkun kürsüye gelerek  Kerbela şehitleri ve tüm şehitler için konferans öncesi Aşrı Şerif okudu. Okunan duaların ardından Dr. Mehmet Güneş Muharrem Ayı ve Kerbela konulu konferansını gerçekleştirdi. Dr. Mehmet Güneş Muharrem ayında gerçekleşen hadiseleri hatırlatarak “Bu mübarek ayda Hz Eyüp’ün yaraları iyileşmiş, Hz Yusuf kuyudan çıkmış, Hz Nuh’un gemisi tufandan kurtulmuş, Yunus peygamber balığın karnından çıkmış, Hz Musa Kızıldeniz’i aşmış ve bunun gibi birçok önemli hadise yaşanmıştır” dedi. Katılımcı gençlere Muharrem ayı hakkında kapsamlı bilgi aktaran Dr. Mehmet Güneş, Kerbela hadisesini ise yine geniş çaplı bir biçimde katılımcılara aktardı. Dr. Mehmet Güneş “Kerbela olayını sadece kronolojik ve tarihsel bir vaka olarak anlamanın bir önemi yoktur. Kerbela’da yaşananlardan günümüze ders çıkarmak gerekmekte ve günümüzde de zulme, zalime, adaletsize karşı Hüseyni duruş gerçekleştirmek gerekir. Kerbela’da dünyevi menfaatleri seçerek ehlibeyt güllerini katledenleri gördük, buradan ders çıkararak günümüzde de inancımızı ve çizgimizi korumak gerekir” dedi. Ehli sünnet inancının Kerbela hadisesine bakışını da yorumlayan Dr. Mehmet Güneş “Hiç şüphesiz ki Kerbela Sünni, Şii, Alevi tüm Müslümanların yüreğini yakmıştır. Şii mezhebine mensup olan bazı fetvacılar bizim bu ayda aşure dağıtmamızı, Kerbela’ya sevinmek ve bayram etmek olarak yorumlar. Halbuki biz biliriz ki Ehlibeyt’i sevmeyen ve saymayan kurtuluşa eremez, bizim inancımızda en sevdiklerimiz öldüğünde bile acısını hafifletmek için helva karılır, yaşadığın acının yerini tatlı alsın düşüncesiyle” şeklinde konuştu. Mehmet Güneş konferansında ayrıca Osmanlı Devleti’nde ki aşure geleneği, Muharrem ayı etkinlikleri, edebiyatımıza kattığımız hüseyni makamı ve muharremiye eserleri hakkında da katılımcıları bilgilendirdi. Katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasıyla konuklara aşure ikramı yapıldı ve etkinlik son buldu.

Editör: TE Bilişim