Yozgat Müze Müdürü Hasan Kerim Şenyurt, Vali Yurtnaç’a kazı alanı ve kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

 Müze Müdürü Şenyurt, 2017 yılı arkeolojik çalışmaların başladığını belirterek,  “Kuşaklıhöyük’te İtalya’nın Floransa Üniversitesinden Prof Dr. Stefania Mazzoni ve ekibi 2014 yılından günümüze Bakanlar Kurulu izni ile kazı çalışmalarına devam etmektedir. 2017 yılına kadar höyüğün doğu kesiminde ortaya çıkarılan Hitit tapınağı ve kuzey kesiminde ortaya çıkan Roma yerleşiminden sonra 2017 yılında höyüğün zirvesinde olduğu tespit edilen Hitit Dönemi sarayının kazısına başlandı” dedi.

 Geçen yıl açılan saray duvarlarının güney kesimindeki kazıların batıya doğru genişletileceğini ifade eden Şenyurt, “Saray duvarlarıyla ilgili yapılan jeofizik ölçümlerde batı yönünde 10 metre daha devam ettiği tespit edildi. Şu ana kadar 2 haftadır yapılan çalışmalarda saray duvarlarının üzerinde bulunan ve Hitit Döneminden yaklaşık 500 yıl sonra saray duvarlarının üzerine konumlandırılmış Demir Çağı duvar döküntüleri temizlenmektedir. 2017 yılı kazılarının Temmuz ayının ilk haftasına kadar sürdürülmesi planlanıyor” diye konuştu.

TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ

Yozgat’ın günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını kaydeden Vali Kemal Yurtnaç, toprak altında kalan tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılacağını söyledi.

Yozgat’ın birçok bölgesinde tarihi kalıntıların olduğunu söyleyen Vali Yurtnaç, “Yozgat’ta 5 bin yıllık bir tarih var. Buraları gün yüzüne çıkarıp tanıtabilmek çok önemli. Yapılan kazı çalışmaları neticesinde ortaya bir şeyler çıkmış. Bozok Üniversitesi bünyesinde arkeoloji bölümünün açılması ile birlikte kendi hocalarımızla, öğrencilerimizle Yozgat genelindeki tarihi zenginliklerimizi gün yüzüne çıkarıp turizmde hem ülkemizin hem de ilimizin istifadesine sunacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim