Yozgat’ın Lök Köyü çiftçilerinden Şahin Gözükara, verimli bir hasat mevsimi yaşadıklarını ancak elde ettikleri ürünü değerinde satamadıklarını belirterek, “Köyümüzde üretilen buğdayın büyük bir bölümü yemlik olarak en düşük fiyattan satıldı. Mazot gübre fiyatı sürekli yükseliyor. 2 ton buğday satıyorsun bir ton gübre alabiliyorsun, 5 ton buğday satıp 1 ton mazot alabiliyorsun. Girdiler çok yüksek, satışlarımız ise çok düşük. Şuanda tarlamızı ekime hazırladık gübre alabilirsek ekinimizi ekeceğiz. Gübre alamaz isek gübresiz ekeceğiz.” dedi.
Yetkililerin sürekli açıklamalar yaparak çiftçiyi sertifikalı tohumluk ekmeye yönlendirdiğini dile getiren Gözükara, “Devlet bizden buğday alırken tonu 760 liradan alıyor bize sertifikalı tohumluk satar iken iki katına bin 350 liraya satıyor. Mazot ve gübreye devlet destek veriyor ama destek çok yetersiz kalıyor. TMO bizden buğdayı düşük fiyata alırken kooperatifler sertifikalı tohumluğu bizim sattığımız fiyatın iki katına satıyor. Tabi ki bizde sertifikalı tohum ekmek isteriz, ancak çiftçini iki ton buğday satıp bir ton tohumlu alacak gücü yok. Çiftçi olarak bizler de kendi tohumumuzu kendimiz hazırlıyoruz.” diye konuştu.
Lök Köyünden Adnan Ertuğrul’da tarlalarını hububat ekimine hazırladıklarını belirterek, “Mazot ve gübre fiyatları çok yüksek, çiftçi bunu karşılamada güçlük çekiyor. Çok sayıda çiftçi ekinini gübresiz ekiyor. Tarlayı ekime hazırlamak için önce pulluk ile sürüyor, iki kez kazayağı çekiyorsun daha sonra diskaro çekiliyor ve mibzerle ekiyorsun, bunun hepsinde ayrı bir yakıt harcıyorsun, devletin çiftçiye verdiği yakıt desteği bunlardan birini dahi karşılamıyor." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim