Sağlık Bakanlığı’nın Kamu Hastaneleri Kurumu bünyesinde illerde 2012 yılında hayata geçirdiği ‘Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’, psikoz bozukluğu, şizofren, bipolar bozukluk gibi ruhsal rahatsızlık tanısı konulan hastaları resim, müzik, spor, el becerisi gibi farklı sosyal aktivitelerle hayata hazırlıyor. 200 hastası bulunan kurum, Yozgat’ta uyguladığı terapi yöntemi ile başarıya ulaştı. 

BAĞLAMAYI ELİNE 
ALAMIYORDU
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin hastası vatandaş, uzun yıllardır müzikle uğrayan bir sanatçı olarak yaşadığı ruhsal problemlerden dolayı çok sevdiği bağlamadın uzak kaldığını söyledi. 
Yaklaşık 2 yıldır geldiği merkezde toplumla ve kendiyle barışık bir hale geldiğini belirten vatandaş; 
“Artık her iş elimizden geliyor yapıyoruz. Günlük hayatımız, resim yapmak, saz çalıp, türkü söylemekle, oynayıp gülmekle geçiyor. Hocalarımız da hasta başhekimimiz de iyiler. Bize çok iyi davranıyorlar. Pikniğe gidiyor, geziyoruz. Bundan önce müzik hayatım vardı, hastalıktan dolayı müzik yapamıyordum ama buraya geldikten sonra doktorlarımız ve hemşirelerimiz sayesinde artık işlerimi yapabiliyorum” dedi.

BURASI İKİNCİ EVİMİZ OLDU 
5 aylık gibi kısa sürede yaşadığı ruhsal problemlerden büyük ölçüde uzaklaştığını belirten merkez hastası da; “Burası kendimizi daha iyi hissetmemize sebep oluyor. Hocalarımız, doktorlarımız, öğretmenlerimiz çok iyi insanlar. Burada daha mutlu hissediyoruz kendimizi bir şeylerle meşgul oluyoruz, kötü düşüncelerden uzaklaşıyoruz” dedi. 
Merkez hastası, terapi eğitimleri sırasında ahşap boyama, yağlı boya resmi yaptığını belirterek şunları söyledi: “Daha önce ahşap boyamamıştım ama hoşuma gitti, uyum sağladık, yapabiliyoruz. Peçetelik yapıyorum, ekmek kutuları boyuyorum, buna benzer ürünler yapıyorum. Burada bir arkadaş çevremiz oldu hepsi iyi insanlar. Burası bizim için ikinci evimiz gibi oldu. Mutluyuz, kendilerine teşekkür ediyorum.”

RUHSAL PROBLEMLER GİTTİ, YETENEKLER ORTAYA ÇIKTI
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Psikologu Uğur Serin, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin genellikle psikoz bozukluğu olan ve şizofren ile bipolar bozukluk tanısı almış hastaların, toplumla daha iyi uyum sağlamaları için açılmış bir merkez olduğunu söyledi. 
Hastaların iletişimlerini kuvvetlendirecek, topluma daha faydalı birer birey olmalarını sağlayacak terapi programları uyguladıklarını belirten Serin, şu bilgileri verdi: 
“İlk açıldığımız zamanlarda hastalarımızın el becerileri bu kadar gelişmiş değildi ama zamanla iş birliği içerisinde uğraş terapisi hocamızla birlikte bunları geliştirdik. Tabi hastalarımızda yetenekliler vardı bunlar da ortaya çıktı yavaş yavaş. Bu şekilde gelişimleri sağlanmıştır.”
TERAPİLER UYGULANIYOR
Merkezin tecrübeli Uzman Hemşiresi Nadide Alaçık ise uygulanan terapi programı hakkında ilgi verdi. 
Alaçık, şunları anlattı: “Bir hafta boyunca farklı farklı uğraşlar yaptırıyoruz. Haftanın üç günü iş uğraş hocamızın gözetiminde el göz koordinasyonunu geliştirmek amaçlı iş uğraş terapisi yapıyoruz. Perşembe günleri psikologumuzun eşliğinde toplu terapilerimiz var, Cuma günü de sinema terapisi yapıyoruz.”
GENEL SEKRETERLİKTEN TAM DESTEK
Sağladığı destekle Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin amacına uygun hizmet vermesini sağlayan Kamu hastaneleri genel sekreteri Dr. İsmail Kurca, 2013 yılında ek binada hizmet vermeye başlayan merkezin önemli bir görevi yerine getirdiğini söyledi. 
İçerisinde meşguliyet odasından resim atölyesine kadar farklı odaların oluşturduğu merkezin işleyişi hakkında bilgi veren Kurca, Sabah Yozgat muhabirine şu bilgileri verdi: 
“İki tane psikiyatri doktorumuz, 4 tane hemşire hanım, 2 psikologla hizmet vermekteyiz. Halk Sağlığından destek alarak el işi, müzik, beden öğretmenlerinden destek alarak hastalarımızdan faaliyetleri konusunda destek almaktayız. Günlük yaşantılarını kolaylaştırma adına onlarla sohbet ortamında hastalıklarını iyileştirmeye çalışmaktayız.”

Editör: TE Bilişim