Öğrencilerde artan boyun ağrısı şikayetinin nedenleri arasında uzun süre aynı pozisyonda ders çalışmak, bilgisayar başında fazla vakit geçirmek, uzanarak televizyon izlemek ve stres geliyor.
    Son yıllarda öğrencilerde boyun ağrısı sıklığı giderek artış gösteriyor. Uzmanlar, öğrencilerde boyun ağrısı sıklığının artmasının uzun süre aynı pozisyonda ders çalışmak, yatarak televizyon izlemek, uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmek ve stresten kaynaklandığını bildirdi.
    Uzmanlar, öğrencilerin art arda sınavlara tabi tutulması, velilerin ve çevrenin baskısı yüzünden öğrencilerin stresinin arttığını belirtti.
    Bu stresin boyun ağrısına neden olduğunu dile getiren uzmanlar, "Boyun omurgası normalde C harfi şeklindedir. Stresle omurların etrafındaki kaslar kasılarak boyun düzleşir ve boyun ağrısına neden olur." dedi.
TEKNOLOJİNİN ZARARLARI
    Teknolojik gelişmeler ve hayat standartın değişmesiyle hemen hemen her evde bilgisayar ve internet bağlantısı bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, şu bilgileri verdi, "Öğrenciler sosyal hayattan ve spordan koparak bilgisayar başında uzun süre ve yanlış pozisyonda vakit geçirmektedir. Bu durum gençlerimizi hem asosyal hale getirmekte hem de boyun ağrısına neden olmaktadır. Böylece erken yaşta olsa da çocuklarımızda ve gençlerimizde boyun fıtığına rastlamak mümkün olmaktadır. Kas romatizması, doğumsal rahatsızlıklar, kulunç, iltihaplı romatizmalar da öğrencilerde boyun ağrısına neden olmakla birlikte bunlar seyrek görülen sebepler arasındadır."
    Uzmanlar, öğrencilerin boyun ağrısına yakalanmaması veya kurtulması için ders çalışırken beli ve boynu dik tutmaları ve desteklemeleri gerektiğini vurguladı.
BUNLARA DİKKAT
    Öğrencileri yatarak televizyon seyretmemeleri konusunda uyaran Uzmanlar, "Bireyler çok yüksek veya alçak yastıkta yatmamalı, ders çalışırken boynu aynı pozisyonda tutmamalı, yüzüstü yatmamalı, boyun ve sırt kaslarını gevşek tutmaya çalışmalıdır. Boyun ağrısına yakalanmamak için bilgisayar başındayken ve ders çalışırken 20–25 dakikada bir hafif boyun hareketi yapmaları, stresten uzak durmaları, düzenli boyun egzersizi yapmaları ve uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmemeleri gerekmektedir." tavsiyesinde bulundu.
    Uzmanlar, boyun ağrılarının erken evrede tedavi edilmezse kronikleşeceği ve tedavilerinin güçleşeceğini bildirdi.
    Ayrıca yanlış postürde uzun süre kalmadan dolayı deformiteler geliştiğini dile getiren uzmanlar, boyun ağrısı olan öğrencilerin vakit geçirmeden konunun uzmanı bir hekime başvurarak ağrının sebebine göre tedavi görmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim