Tarımda teknoloji sürekli yenilenir, makineleşme artarken Yozgat’ta taş toplama makinesi olmadığı için çiftçiler tarladaki taşı elleriyle toplamak zorunda kalıyor. 
7 Milyon dekar kullanılabilir tarım arazisi ile Türkiye’de 4’üncü sırada yer alan Yozgat’ta, tarlaların taşlı olmasından dolayı ekim ve hasat dönemlerinde büyük zorluk yaşayan çiftçiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden taş toplama makinesi almalarını istiyor.

Özel idare müdürlükleri destekleriyle Yozgat’ın küçük ilçelerinde dahi taş toplama makineleri alınırken Yozgat merkezde olmaması dikkat çekiyor. Taş toplama makinesi bulamayan çiftçiler ise tarladaki taşları elleriyle toplamak zorunda kalıyor. Lök Köyün’den Kemal Ertuğrul, bazı tarlalarda taş fazla olmasından dolayı ekim ve hasat yaparken zorlandıklarını belirterek, "Özellikle ekim yaparken taşlar kullandığımız tarım aletlerine büyük zarar veriyor zaman zaman arıza yapmalarına ve kırılmalara sebep oluyor. Bu da hem zaman kaybına hem de maddi kayba neden oluyor. Taş toplama makinesi defalarca dile getirmemize rağmen tarım il müdürlüğü bir türlü almadı. Geçmiş yıllarda Yozgat Özel İdare Müdürlüğünün tarıma sürekli pay ayırıyor, çiftçi tohumluk, fide ve meyve fidanları alınarak destekleniyor. Bu şekilde hem çiftçi kazanıyor hem de tarımın gelişmesine katkı sağlanıyordu. Son yıllarda bu destek tamamen durdu. Yozgat'ın gelişmesi tarım ve hayvancılığa bağlı deniyor fakat tarıma yeterli destek sağlanmıyor.” dedi.

Çandır, Çayıralan gibi küçük ilçelerde özel idare destekleriyle alınan taş toplama makinesi çiftçinin hizmetine sunulurken, Yozgat’ta bu tür makinenin olmadığını vurgulayan Ertuğrul, “Tarım da sürekli teknoloji gelişirken, bizler hala babadan dededen görme usullerle tarım yapmak zorunda kalıyoruz. ÇATAK projesi ile taş toplamaya destek veriliyor fakat makine olmadığı için tarlamızdaki taşı toplayamıyoruz. Taşlı tarlada hem ekimde hem de hasatta zorluk yaşıyoruz. Kullandığımız tarım aletleri taşlardan zarar görüyor. Özel İdare müdürlüğünün tarıma destek vermesini ve Yozgat çiftçisi için bir taş toplama makinesini almasını istiyoruz.” diye konuştu.
Şahin Gözükara’da taş toplama makinesine pek çok çiftçinin ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak,"Köyümüzde bazı arazilerimizde çok fazla taş var. Bizler zaman zaman tarlamızdaki taşları temizlemeye çalışıyoruz fakat yeterli olmuyor. Maddi açıdan durumumuz iyi olmadığı için adam tutup temizletmeye kalksak tarladan alacağımız kazancın iki katı işçi parası ödememiz gerekiyor. Bu yüzden makine daha avantajlı devlet yetkililerimiz bize bu kolaylığı sağlarsa bu büyük sıkıntıdan kurtulmuş oluruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim