Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, hayatın her alanında doğumdan ölünceye kadar yaşadığımız sürece insanlığın günlük hayatta her türlü alışverişte market, pazar, eczane, sarraf gibi birçok ticari alanda tartı aletlerinin kullanıldığını hatırlatarak, her alanda kullanılan tartı aletlerinin doğru çalışması ve insanların bu ölçümlere güvenmesi gerektiğine işaret etti.
Şahin; “Piyasada kullanılan tartı aletlerinin güvenli bir şekilde çalışmasının teinini için 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu, Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği ve Tartı Aletleri Muayene Yönetmeliği kapsamında Bilim, Sanay i ve Teknoloji Bakanlığı merkez ve il teşkilatı tarafından Piyasa Gözetim Denetim işlemleri. Damgalama işlemleri ve Yetkili Muayene Servisi belgelendirmesi yapılarak tartı aletlerinin doğru çalışmasını ve halkın güvenle alış veriş yapmasını sağlamaktadır” dedi.

Tartı aleti kullanıcılarının kullandıkları tartı aletinin, ticaretle kullanılabilir yasal tartı aleti olmasına dikkat etmeleri gerektiğine işaret eden Şahin, yasal tartı aletlerinde aranan kriterler hakkında şu bilgileri verdi: “Yasal tartı aleti; ilgili teknik düzenlemesine uygun olarak tip onayı almış muayene işlemleri yapılmış, üzerinde gerekli etiketi mevcut , damgalama işlemleri yapılmış olmalıdır. Yasal Tartı Aletinin Etiketi üzerinde CE işareti. Onaylanmış kuruluş numarası, Yeşil M işareti, Doğruluk sınıfı (1,11,III veya IV) olmak zorundadır. Tartı aletinin piyasaya arzından sonraki muayene işlemlerinin yaptırılmasından kullanıcılar sorumludur.”
Tartı aletlerinde belirlenen kriterlere uymayan tartı aletlerinin adli cezalar gerektirdiğini kaydeden Şahin, şunları söyledi:
“Yukarıda anlatıldığı şeklide tip onayı olmayan (etiket bilgileri eksik olan) tartı aletini ticarette kullanan kişilere 3516 sayılı kanunun 16. Maddesi gereği : Uluslararası birimler sistemine göre yapılmamış olan veya bu sisteme göre imal edilmiş olmakla beraber nitelikleri bakımından bu Kanun hükümlerine uygun bulunmayan ölçii ve ölçü aletlerini ticaret maksadıyla imal eden, ithal eden, satan, satışa arz eden. satın alan. bulunduran veya bu özelliğini bilerek nakleden kişi. bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Damgalanmamış ölçü ve ölçü aletlerini satan, satışa arz eden veya ticari ilişkide kullanan kişi. bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ayarının doğru olmadığını bildiği aletle ölçü yapan ve bu suretle haksız menfaat temin eden kişi. Türk Ceza Kanununun dolandırıcılık suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır.

Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanan kişiye, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 15-c maddesi gereğince her bir ölçü aleti için 1.521.-TL İdari Para Cezası kesilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.
Ayarı doğru olmayan ölçü aletlerini kullanan kişiye 151 Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.

Ticarette tartı aleti kullanan esnaflarımızın kullandıkları tartı aletlerinin yasal olup olmadığını kontrol etmeleri, alışveriş yapan müşterilerin de satın aldıkları ürünün yasal olan tartı aletinden tanıklığını bilerek bilinçli olmaları gerekmektedir.
Konu ile ilgili olarak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlıkları ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığına açıklama yazıları yazılmış, üyelerini bu konuda bilgilendirmeleri istenmiştir.

Yozgat Bilim. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak Piyasa Gözetim Denetim İşlemlerini daha sık gerçekleştirecek ve halkımızın bu konuda bilinçlenmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.”

Editör: TE Bilişim