Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 Bitkisel Üretim Kesin Sonuçlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, Türkiye genelinde 2010 yılında bir önceki yıla göre tahıl, sebze ve meyve ürünleri azalış gösterdi.

            Buna göre 2010 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları tahıl ürünlerinde yüzde 2.5, sebzelerde yüzde 2.9 ve meyvelerde yüzde 0.1 oranında azalış gösterdi. 2010 yılında üretim miktarları yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 32.7 milyon ton, sebzelerde 26 milyon ton ve meyvelerde 16.6 milyon ton olarak gerçekleşti. Geçen yıl, tahıl ürünleri üretim miktarları bir önceki yıla göre yüzde 2.5 oranında azalarak yaklaşık 32.7 milyon ton olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 4.6 oranında azalarak 19.6 milyon ton, arpa üretimi yüzde 0.8 oranında azalarak 7.2 milyon ton olurken, dane mısır üretimi yüzde 1.4 oranında artarak 4.3 milyon ton, çeltik üretimi yüzde 14.7 oranında artarak 860 bin ton oldu.

            Baklagillerin önemli ürünlerinden kuru fasulye yüzde 17.4 oranında artarak 212 bin 758 ton, kırmızı mercimek yüzde 53.4 oranında artarak 422 bin ton olarak gerçekleşti. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi yüzde 24.9 oranında artış göstererek yaklaşık 1.3 milyon ton, soya üretimi yüzde 125.1 oranında artarak 86 bin 540 ton oldu.

            Kütlü pamuk üretimi yüzde 24.6 oranında artarak yaklaşık 2.1 milyon ton, şekerpancarı üretimi yüzde 3.9 oranında artarak yaklaşık 17.9 milyon ton olarak gerçekleşirken, tütün üretimi yüzde 32.1 oranında azalarak 55 bin ton olarak gerçekleşti.

SEBZE ÜRETİMİ AZALDI

            2010 yılında sebze ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 2.9 oranında azalarak yaklaşık 26 milyon ton olarak gerçekleşti.

            Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 1, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde yüzde 3.3 ve başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 2.1 oranında azalış oldu.

DOMATES ÜRETİMİ YÜZDE 6.5 AZALDI

            Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domates yüzde 6,5 oranında azalarak yaklaşık 10 milyon ton olarak gerçekleşti. Ayrıca havuç üretimi yüzde 10.2, taze fasulye üretimi yüzde 2.6 oranında azaldı. Patlıcan üretimi yüzde 3.8, kuru soğan üretimi yüzde 2.7, sakız kabak üretimi yüzde 2.3 oranında arttı.

KAYISI ÜRETİMİ YÜZDE 32 ARTTI

            2010 yılında meyve ürünlerinin üretim miktarı bir önceki yıla göre önemli bir değişiklik göstermedi ve yüzde 0.1 oranında azalarak yaklaşık 16.6 milyon ton olarak gerçekleşti. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında bir önceki yıla göre, elma yüzde 6.6, kayısı yüzde 31.9, erik yüzde 2, şeftali yüzde 1.4 oranında azaldı, zeytinde ise yüzde 9.6 oranında arttı.

YAŞ ÇAY ÜRETİMİ YÜZDE 18.3 ARTIŞ GÖSTERDİ

            Turunçgil meyvelerden portakalda yüzde 1.2, mandalinada yüzde 1.5 oranında artış oldu. Sert kabuklu meyvelerden fındık yüzde 20, antep fıstığı yüzde 56.5 oranında arttı. İncir üretiminde yüzde 4.3, muz üretiminde yüzde 2.8 oranında artış olurken, üzüm üretiminde önemli bir değişiklik yaşanmadı.

            Yaş çay üretimi bir önceki yıla göre yüzde 18.3 oranında artarak yaklaşık 1.3 milyon ton civarında gerçekleşti.

Editör: TE Bilişim