Yozgat Müze Müdürlüğünün açıklamasında müzedeki eser durumu, tescil yapılar ve sit alanları ile kazı çalışmaları hakkında detaylı bilgiler yer aldı.
Müzede bulunan 8 bin 102 eserden 2 bin 815 tanesinin etnoğrafik, bin 693 arkeolojik, 3 bin 594’ünün de sikkeden oluştuğu bilgisine yer verildi.
TESCİLLİ YAPILAR VE SİT ALANLARI
Sivas ve Kayseri Koruma Bölge Kurulu Müdürlükleri ile birlikte yürütülen tespit çalışmaları kapsamında 2013 yılında Yozgat genelinde 32 yeni sit alanı ve 6 kültür varlığının tescil işlemlerin tamamlandığı belirtildi. Ayrıca sit alanları sayısı 210, taşınmaz kültür varlıklarının sayısının da 189’a ulaştığı  kaydedildi.
 Bakanlar Kurulu ve Müze kazıları ile ilgili şu bilgiler yer aldı: İlimiz Sorgun ilçesi, Peyniryemez Köyünde bulunan Çadırhöyük’te ABD’nin New Hampshire Üniversitesinden Doç Dr.Gregory Mc. Mahon tarafından yürütülen kazı çalışmalarına 2013 yılında da yaklaşık 2 ay süreyle devam edilmiştir.
İlimiz genelinde Yozgat Müze Müdürlüğünce 2013 yılında 4 farklı yerde kazı çalışmaları yürütülmüştür. Bu kazı çalışmalarının finansmanı Valiliğimiz, Bakanlığımız, İtalya’nın Floransa Üniversitesi ile destekleyici firmalar tarafından karşılanmıştır. Bu kaynaklarla Sarıkaya Roma Hamamı kazısı 6,5 ay, Kerkenez Örenyeri kazısı 1 ay, Kuşaklıhöyük kazısı 1 ay ve Boğazlıyan İlçesi Eğlence Köyündeki sondaj kazılan 26 gün sürdürülmüştür.
Kerkenez kazısı Muğla Üniversitesi, Kuşaklıhöyük kazısı ise Floransa Üniversitesi ile katılımlı müze kazısı şeklinde gerçekleştirilmiştir.”
Açıklamada izinsiz kazılarla ilgili il genelinde Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucu 11 kaçak kazı, 5 kültür varlığı kaçakçılığı olayı tespit edilerek 22 kişi hakkında yasal işlet başlatıldığı kaydedildi. Açıklamada yakalanan eserler adli emanete alınmış, yasal süreç sonuçlandığında eserler müzeye teslim edileceği kaydedildi.

Editör: TE Bilişim