Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ocak ayı süt ürünleri üretim istatistiklerine göre, geçen yılın Aralık ayına göre de süt üretiminde yüzde 3,3 artış kaydedildi. Geçen yılın Aralık ayında entegre süt işletmelerinde 544 bin 4 ton inek sütü toplanmıştı.

            Ocak'ta entegre süt işletmelerinde toplanan 561 bin 766 ton inek sütünün 106 bin 396 tonu içme sütü, olarak değerlendirilirken, 38 bin 641 ton peynir 76 bin 862 ton yoğurt, 32 bin 931 ayran üretildi.

            Geçen yılın Aralık ayına göre, içme sütü üretimi yüzde 8,4, peynir üretimi yüzde 1,8, yoğurt üretimi yüzde 1,9 artarken, ayran üretimi yüzde 0,2 azaldı.

            Ocak'ta, süt ve süt ürünleri üretiminde, bir önceki aya (Aralık-2010) göre düşük miktarlarda artış olurken, geçen yılın Ocak ayına göre önemli miktarlarda artış kaydedildi. Geçen yılın Ocak ayına göre, bu yıl Ocak'ta, toplanan inek sütü miktarı yüzde 13,6 artarken, içme sütünde değerlendirilen süt miktarı yüzde 2, peynir üretimi yüzde 16, yoğurt üretimi yüzde 19,4, ayran üretimi de yüzde 39,6 arttı.

            Süt üretimindeki artış nedeniyle üretici açısından fiyatların düşmesini önlemek için devlet, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da süt tozu üretimine teşvik uygulaması başlattı. Teşvik kapsamında ürettirilen süt tozu, dahilde işleme izin belgesi kapsamında bu ürünü ithal etme iznine sahip sanayiciye dünya fiyatlarından satılacak ve aradaki fark devlet tarafından karşılanacak. Bu yıl, 18 bin tonu yurt içindeki sanayicilerin ham madde ihtiyacını karşılamak, 20 bin tonu da ihracat amacıyla olmak üzere toplam 38 bin ton süt tozu üretiminin desteklenmesi, 380 bin ton sütün piyasadan çekilmesi öngörülüyor.

            TÜİK tarafından 2010 yılına kadar yayımlanan toplam süt üretimi, yıllık bazda, sağılan hayvan sayıları ile 2001 Tarım Sayımı'ndan elde edilen süt verimlerinin değerlendirilmesiyle elde ediliyordu. Karşılaştırılabilir istatistikleri daha kısa periyotlarla üretmek amacıyla, 2010 yılı Ocak ayından itibaren çiğ sütü girdi olarak kullanan entegre süt işletmelerinden, toplanan süt ve satışa sunulan süt ürünleri miktarını tespit etmek üzere, veri derleme çalışmaları başlatıldı.

Editör: TE Bilişim