Yozgat şehir merkezi ile birlikte Organize Sanayi Bölgesi ve Yerköy ilçesinin şebeke suyu ihtiyacını karşılayıp, tarım alanlarının sulanmasına yönelik hazırlanan Musabeyli Projesi inşaat çalışmalarının sonuna gelindi.
Yozgat'ta üç yerleşim alanının şebeke suyu ihtiyacı ile birlikte 18 bin 500 hektar tarım alanını da sulayacak olan proje kapsamında inşa edilen ve geçen yılın sonlarına doğru su tutulmaya başlanılan Cemil Çiçek Barajı'nda su seviyesi yükselmeye başladı. Yaklaşık 250 milyon lira proje bedelli barajda birikecek su ile şebeke suyu ihtiyacının karşılanacağı Yozgat Merkez, Organize Sanayi Bölgesi ve Yerköy ilçesi ile baraj arasındaki bağlantıyı sağlayacak hamsu ishale ve derivasyon hattı inşaat çalışmalarının da sonuna yaklaşıldı. Yozgat'ın içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının uzun vadede çözme kavuşturulması amacıyla 2007 yılının sonundan itibaren uygulama çalışmalarına başlanılan Musabeyli Projesi'nin hayata geçirilmesiyle şebeke suyu maliyetlerinin de düşürek, bunun da su faturalarına yansıyacağı kaydedildi. 16,5 milyon liralık harcama ile gerçekleştirilecek hat ve tünel çalışmaları ile Yozgat merkez, OSB ve Yerköy ilçesinin 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını karşılamış olacak.

2015'TE ŞEBEKEYE SU VERİLECEK


DSİ 12. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, Musabeyli Projesi kapsamında inşa edilen Cemil Çiçek barajımızda 4 milyon metreküp suyun biriktiğini hatırlatarak, 18 bin 500 dekar tarım alanını sulamak üzere yürütülen çalışmaların yüzde 80'lik kısmında fiziki gerçekleşme olduğunu bildirdi. Coşkun, içme suyu kapsamında devam eden 3 ünitenin bulunduğuna vurgu yaparak, ''Tünel inşaatı kazısı bitti betonlama çalışması devam ediyor. Arıtılmış su irsale hatlarında fiziki gerçekleşme yüzde 70 seviyelerine gelindi. 62 bin 300 metreküp kapasiteli Yozgat içme suyu arıtma tesisinde fiziki gerçekleşme yüzde 78'e ulaştı. Yıl sonuna kadar projede yer alan üniteler bitirerek, önümüzdeki yılın Eylül-Ekim ayı döneminde Yozgat’a memba kalitesinde temiz suyu vereceğiz'' dedi.

ŞEBEKE YENİLENECEK


Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan da, mevcut şehiriçi su şebekesinin bir bölümünün 1960'lı yıllardan kalma olduğunu belirterek, Musabeyli Projesi'nin devreye girmesinin ardından  mevcut şebekenin yetersiz kalabileceğini söyledi. Arslan, şebekenin yenilenmesi konusunda hazırlıklarının bulunduğunu ifade etti.
Belediye Başkanı Arslan, Yozgat'ta önceki yıllarda şebeke suyunu karşılamak üzere inşa ettirilen üç göletten Kirazlı-2 ve Cevdet Dündar göletlerinin devre dışı bırakıldığını, Kirazlı-2 göletinden ise gerekli görülmesi halinde arıtmadan geçirilerek takviye amaçlı şebekeye su verildiğini bildirdi.
 Arslan, ''Şebeke suyumuzu genel olarak Arapseyfi bölgesindeki keson kuyulardan temin ediyoruz. Şu aşamada su sıkıntımız ve kesintimiz yok. Su akmayan yüksek kesimlerde yeterli basıncın sağlanamamasından dolayı sular kesiliyor'' dedi.
Şebekedeki kayıp kaçakları tespit edip, arızalarının giderildiğini anlatan Arslan, şebekede basınç ayarlama sistemini kurmaları gerektiğine işaret ederek, şu bilgileri aktardı:
''Yozgat’ın her tarafına içme suyu aynı basınçla veriliyor ve buna bağlı olarak düşük rakımlı bölgelerde suyun basıncı yüksek oluyor. Yukarılara çıktıkça sudaki basınç düşüyor. Her bölgeye aynı basınçla suyu ulaştıracak sistemi kurmak için çalışıyoruz. Değişik bölgelere basınç regülatörleri kuracağız ve böylece en az yüzde 20 su israfını önleyecek bir çalışma olacak. Yozgat’ın eski mahallelerinde su şebekesi çok eski. 1960'lardan kalma şebekeyi kullandığımız bölgeler var. Zaman içerisinde borular tahrip olmuş ve kaçaklar var. Önümüzdeki yıl şehir şebekesinin bir bölümünü yenilemek üzere hazırlığımız var. Musabeyli Projesinin devreye girmesiyle birlikte bu eski şebeke yeterli olmayabilir, sürekli arıza yapabilir düşüncesiyle yenileme çalışmaları yapacağız.''
Editör: TE Bilişim