AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, ekonomik yapısı tarım ve hayvancılığa bağlı olan Yozgat'ın güçlü bir ekonomik yapıya kavuşmasına önemli katkı sağlayacak sulamaya yönelik baraj ve göletlerin yapımlarına bu yıl başlanıp, 2013 yılına kadar da devreye sokulacağını bildirdi.
Milletvekili Başer gazetemize yaptığı açıklamada,  Musabeyli Barajı inşaatının devam ettiğini, yapılan proje değişikliği ile daha fazla tarım alanın sulamasının yapılmasının sağlandığını bildirdi. Başer, hem sulama hem de içme suyu amaçlı olarak projelendirilen Musabeyli Barajı ile ilgili çalışmalar devam ederken, şebeke suyu ile ilgili ihale sürecinin de bittiğini kaydetti.
Başer, Boğazlıyan ilçesindeki tarım alanlarını sulayacak olan Oğulcuk Barajı'nın temelinin bu yıl atılacağının altını çizerek, ''Boğazlıyan Yozgat'ın en önemli tarım merkezlerinden biridir. Bu kapsamda Oğulcuk Barajı'nın hizmete girmesi ilçe tarımına çok ciddi katkı sağlayacaktır'' dedi.
Milletvekili Başer, Yerköy ilçesinde yapımı planlanan İnandık Sulama Barajı inşaatının da yatırım programına alındığını anlattı. İnandık Sulama Barajının DSİ tarafından 1962 yılında planlamaya alındığını, ancak bugüne kadar yatırım programına dahil edilmediğini hatırlatarak, ''Etüt çalışması daha önce tamamlanan, 31.5 metre yükseklikte, yaklaşık 30 bin metreküp su toplama kapasitesine sahip baraj hizmete açıldığı zaman bölgedeki 17 bin dekar alanı sulayacaktır'' dedi.
Başer, Yozgat'ın tarım sektörünün önemli bölgelerinden birisi olduğunu, barajın tamamlanmasıyla birlikte Yerköy ilçesinin Kırıkkale'ye kadar uzanan bölgesinde sulu tarıma geçilerek, daha bol ürün alınabileceğini bildirdi. Yozgat Milletvekili Başer, açıklamasında şu bilgileri verdi:
''Oğulcuk barajının yapımı, İnandık Barajının da projesi ile ilgili ihale bu yıl yapılacak. Akdağmadeni ilçesinde Bahçecik barajı için planlama ihalesi ve projesi yapılacak. Böylelikle ilçelerimizde sulamayla ilgili önemli adımlarını atmış olacağız. Sorgun içme suyu ile ilgili Yenice barajının da çalışmalar başladı. Yozgat'ta ve ilçelerinde gölet yapılacak. Sulamaya  yönelik bu çalışmaların büyük kısmı üç yıl içerisinde bitirilecek. Boşa akan suların tamamı kanallarla tarım alanlarına taşınarak, kıraç topraklardan bereket fışkıracak, üründe çeşitlilik artacak, çiftçimiz daha fazla kazanç temin edecek üretim yapacaktır.  Bir yandan DSİ marifetiyle bir yandan özel idare marifetiyle Yozgat'ta sulanabilir tarım arazilerin artırılması için yapılan çalışmaları hepimiz göreceğiz."
GÖLET PROJESİ
AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlattığı ''1000 Günde 1000 Gölet'' projesi ile büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçileceğini, Yozgat'ın da bundan fazlasıyla yararlanacağını bildirdi.
Başer, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü 1000 Günde 1000 Gölet Projesi kapsamında, bu yıl ülke genelinde 287 adet proje yatırım programına alınmasının planlandığını, bu projelerle bu yıl 444 milyon metreküp su depolanarak,  870 bin dekar arazide sulu tarıma geçileceğinin altını çizdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da büyük önem verdiği proje tamamlandığında toplamda 1,6 milyar metreküp su depolanarak ülke genelinde yaklaşık 3 milyon dekar arazi suya kavuşacak. Yılda 900 milyon lira gelir artışı sağlayacak proje ile 300 bin kişiye iş imkanı temin edilerek, göçün önüne geçilecek.
Proje ile ayrıca sulama metotlarının değiştirilmesi neticesinde enerji tasarrufu sağlanarak üretim maliyeti düşürülecek, ağaçlandırma yaygınlaştırılarak taşkın zararları ve erozyon önlenecek ve mesire yerleri ile rekreasyon alanları oluşturulacaktır.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın hız kesmeden devam ettiği proje çerçevesinde inşa edilecek göletler ihtiyaç duyulduğunda yangın söndürme gayesiyle de kullanılabilecektir.
Editör: TE Bilişim