Sorgun'da Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine (TAKBİS) geçti.
     Tapu Müdürlüğünde düzenlenen sistemin açılış törenine Yozgat Vali Yardımcısı Nazife Yüceldi Aktaş, Kaymakam Levent Kılıç, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Tapu ve Kadastro 22. Bölge Müdürü Ömer Şahingöz, Sorgun Tapu Müdürü Özdemir Kılınç ve daire müdürleri katıldı.
     Kaymakam Levent Kılıç törende yaptığı konuşmada, devletin işlerinin iyi yönetilmesinde çok önemli olan bazı kuruluşlar bulunduğunu, bunların başında da Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinin geldiğini belirterek, ''Hayata geçirilen TAKBİS ile vatandaşlarımız işlerini daha çabuk, hatta internet üzerinden yapma olanağına sahip olacaklar. Burada kurulan sıramatik sistemi de Türkiye genelinde bir ilk oluyor. İnsanlarımız buraya gelip, sıra alabileceği gibi, internet üzerinden sırasını alabilecek ve birkaç saat sonra buraya gelerek işlemlerini yapabilecek. Buda bizlere önemli ölçüde zaman kazandıracak'' dedi.
     Mülkiyet davalarının mahkemeleri zorladığına da dikkati çeken Kaymakam Kılıç, TAKBİS sisteminin mahkemeleri de oldukça rahatlatacağının altını çizdi.
     Tapu ve Kadastro 22. Bölge Müdürü Ömer Şahingöz ise, taşınmaz ve mülkiyet bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılarak, sistem üzerinden tapu işlemleri ve sorgulamaların yapılabilmesini sağlayan ''e-devlet'' projelerinden birisi olan tapu ve kadastro bilgi sisteminin bölge müdürlüğüne bağlı tüm tapu müdürlüklerinde kullanılmaya başlandığına işaret etti.
     Bölge Müdürlüğüne bağlı 28 tapu müdürlüğünden 3'ünün ihale yöntemi ile bu sisteme kavuştuğunu vurgulayan Şahingöz, diğer 25 müdürlüğün ise geçen yıl müdürlük imkanları ve bölge müdürlüğünün katkıları ile TAKBİS sistemine geçtiğini anlattı ve konuşmasını şöyle sürdürdü:
     ''Genel Müdürlüğümüze bağlı 22 bölge müdürlüğü içerisinde Tapu Müdürlüklerinin TAKBİS'e geçmesi çalışmalarında bölge müdürlüğümüz 1. sıradadır. Bölge müdürlüklerine bağlı tapu müdürlüklerinin tamamının TAKBİS sistemine geçmesi sıralamasında ise bölge müdürlüğümüz 2. sıradadır. Bizden önce Van Bölge Müdürlüğüne bağlı tapu müdürlüklerinin tamamı TAKBİS sistemine geçmiştir. Bu çalışmamız ile 2006 yılı birim fiyatları üzerinden yapmış olduğumuz hesaplara göre devletimize yaklaşık olarak 2 milyon 450 bin lira katkı sağlanmıştır. TAKBİS sistemi ile birlikte ileri bilgi teknolojileri kullanılarak kurumumuzdan hizmet alan vatandaşlarımıza ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına en güzel hizmetleri vermeyi hedeflemekteyiz.''
     Sistemin yeni çıkan teşkilat yasasıyla birlikte Tapu Müdürlüklerinden hizmet almak isteyen vatandaşların, taşınmazın olduğu yerdeki Tapu Müdürlüklerine gitmeden, bulundukları yerlerdeki tapu müdürlüklerine müracaat etmek suretiyle, yurt dışında yaşayan vatandaşların ise Türkiye'ye gelmeden veya vekaletname vermeden yurt dışındaki büyükelçilikler bünyesinde açılacak olan tapu hizmet birimlerine müracaat etmek suretiyle hizmet alabileceklerinin altını çizen Şahingöz konuşmasını şöyle tamamladı:
     ''Ayrıca TAKBİS sistemi ile birlikte vatandaşlarımız e-devlet şifresi almak suretiyle sisteme T.C. numarası ve şifresi ile girerek, kendisine ait taşınmazlar hakkında bilgi alabileceklerdir. Tapu işlemlerini hızlı, kolay ve daha güvenli bir şekilde yapmak için önümüzdeki günlerde bölge müdürlüğümüze bağlı Tapu Müdürlüklerimizde online başvuru ve SMS yolu ile bilgilendirme sistemi kurulacaktır. Bu sistem ile birlikte vatandaşlarımız internet üzerinden randevu alarak işlemlerini yaptırabileceklerdir. Bu çalışmalarımız ile vatandaşlarımızın tapu müdürlüklerinde beklemelerine son verilecektir.''
     Konuşmaların ardından sistemin açılışı gerçekleştirildi, sistemin kurulmasında emeği geçenlere ''teşekkür'' belgeleri verildi.
     Vali Yardımcısı Nazife Yüceldi Aktaş, sistemin ilk sembolik tapusunu eczacı Ferhat Erbir'e verdi.

Editör: TE Bilişim