Sorgun ilçesinde 30 bin metrekarelik alan üzerine yapılan Canlı Hayvan Pazarının açılış törenine katılan Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetinin bugüne kadar tarım ve hayvancılık sektörüne verdiği desteklerle ilgili bilgi verdi.
     Göreve geldikleri 2002 yılında bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin Tarım Kanunu'nun bulunmadığını ifade eden Bozdağ, sektörü destekleyip, zararların, sıkıntıların giderilmesine yönelik kanunlar çıkartıp, yönetmenlikler hazırlandıklarını belirterek, şunları kaydetti:
     ''Türkiye bugün 177 ülkeye 11,2 milyar dolarlık tarımsal ihracat yapmaktadır. 8 senede 11,2 milyar dolar ihracat yapan bir Türkiye var. Bu tarımın ne kadar geliştiğini gösteren bir rakamdır. 2002 yılında tarım ve hayvancılığın Türkiye bütçesine katkısı 36 milyar lirayken, 2009 yılında bu rakam 78,4 milyar liraya çıktı. Tabi bunlar yapılırken biz çiftçimize önemli destekleri vermeye özen gösterdik. 2002 yılında 1 milyar 868 milyon lira olan tarımsal destekleme miktarı 2010 yılında 5 milyar 733 milyon liraya çıktı. 2003-2010 arası çiftçilerimize 36 milyardan fazla destek verildi. 2002 yılında yüzde 59 olan tarımsal kredi faiz oranları 2009 yılı itibarıyla yüzde 15'e, 2010 yılında da yüzde 13'e çekildi. Yani faizlerin düşmesiyle birlikte çiftçimizin cebinden daha az para çıkarken, öte yandan da desteklemelerle çiftçimizin yanında olundu. Diğer yandan indirimli kapsamda kullanılan kredilerin faiz oranları da sıfıra indirildi. 2002 yılında 550 bin çiftçiye 559 milyon lira kredi kullandırılırken, sadece 2009 yılında 1 milyon 215 bin kişiye 10 milyar lira kredi kullandırılmış. Eskiler mi daha çok destek verdi, bu hükümet mi? Onun takdirini sizlere bırakıyorum.''
     Bozdağ, hayvancılık ve tarımsal kredilerle ilgili önemli geri dönüşler yaşandığını dile getirerek ''Eskiden kullanılan kredilerin yüzde 38'i geri dönerken, şimdi ise Ziraat Bankasının kullandırdığı kredilerin yüzde 97,6'sı, yani neredeyse tamamı geri ödeniyor'' dedi.
     Tarım kredi kooperatiflerinde bu oranın yüzde 90 civarında olduğuna dikkati çeken Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bizler hayvancılıkla ilgili olarak önemli çalışmalara imza attık. Baktığınız zaman köylere kadar hem veteriner hekimleri, hem de ziraat mühendislerini gönderdik. Damızlık sığır yetiştiriciliği, süt sığırcılığı, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine yüzde 60 indirimli faiz uygulaması başlattık. Büyükbaş besi hayvancılığında sıfır faizli işletme kredisi verildi, yerli hayvanların genetik özelliklerinin korunması için çalışmalar yapıldı, ilk kez küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine kredi sağlandı. Anaç sığır ve ilk kez manda desteklemesi sağlandı. Nesli tükenmekte olan mandalara da böylelikle destekleme sağlanmış oldu. Şu an da sıfır faizle en az 15 hayvan alan ve yetiştiren vatandaşlarımıza Ziraat Bankası kredi veriyor. Bunun iki yılı geri ödemesiz, 5 yıl ödemeli. Yani toplam 7 yılda ödemeli kredi olanağı sağlıyor.''
     Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek de, Canlı Hayvan Pazarı'nın 30 bin metrekarelik bir alanda AB standartlarına uygun olarak yapıldığını bildirdi. Bozdağ, Kaymakam Levent Kılıç ve Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ile birlikte açılışı yapılan hayvan pazarını gezerek, kurbanlık satışı yapan besicilerle sohbet etti.
     Açılış program Latif Doğan'ın verdiği konserle tamamlandı.
Editör: TE Bilişim