Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) işbirliğiyle Kuzey Anadolu Fay Zonu'ndaki deprem aktivitesinin daha iyi izlenmesi için Sivas'a beş sismik gözlem evi kuruldu. Simsiz Gözleme Evleri, Yozgat'ın da içinde bulunduğu 7 ildeki hareketleri 7 gün 24 saat izleyecek.
    Sivas ve çevresini etkileyebilecek Kuzey Anadolu Fay Zonu ve kolları üzerindeki deprem aktivitesinin daha ayrıntılı şekilde incelenmesi amacıyla bölgedeki sismik ağ istasyonlarına ek olarak beş yeni sismik gözlem istasyonu oluşturuldu.
    Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile CÜ arasında Sivas ve çevre illeri kapsayacak şekilde Yerel Deprem Gözlem Ağı oluşturulması ve veri paylaşımı sağlanması konusunda 6 Nisan 2010 tarihinde bir protokol imzalandı. Protokol çerçevesinde CÜ tarafından temin edilen beş deprem gözlem istasyonu için arazi çalışmaları sonrasında Sivas ili sınırları içinde uygun beş nokta belirlendi. Bu noktaların ilçe bazında Altınyayla, Şarkışla, Gürün, Kangal ve Zara olduğu belirtildi.
    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Ulusal Sismoloji Merkezi'nin Sivas'ta Yerel Deprem Gözlem Ağı kurduğu, bu noktalara başkanlık ve CÜ koordinasyonunda, Sivas Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, ilçe kaymakamlıkları ve belediyelerden alınan desteklerle deprem gözlem istasyonlarının yerlerinin yapıldığı kaydedildi.
    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'nın teknik elemanlarının kontrolü ve desteğinde üç ay gibi kısa süre içinde istasyonların yerlerinin yapımı, montajı tamamlanarak çalışır hale getirildiği ifade edildi. Bu istasyonlardan, 7 gün 24 saat kesintisiz gelen deprem verilerinin hem Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na bağlı Deprem Dairesi Başkanlığındaki Ulusal Sismoloji Merkezine, hem de CÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünde kurulan alt merkeze ulaştığı bildirildi.
    Ayrıca protokol çerçevesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Ulusal Sismik Ağın Sivas ve çevre illerinde (Sivas-Tokat-Yozgat-Kayseri-Çorum-Malatya-Erzincan) bulunan yedi deprem kayıt istasyonlarının verisinin de 7 gün 24 saat kesintisiz CÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünde kurulan alt merkeze gönderildiği belirtildi.
    Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının desteği ve iş birliğiyle Sivas ve çevre illeri kapsayan 11 zayıf yer hareketi ve dört kuvvetli yer hareketinden oluşan toplam 15 istasyona sahip Yerel Deprem Gözlem Ağı'nın CÜ'ye kurulmasının sağlandığı, 2011 yılında başkanlığa kurulacak olan Türkiye Deprem Veri Merkezi faaliyete geçtiğinde ise merkeze üye tüm üniversitelerin verilerinin bilim dünyasının hizmetine sunulmuş olacağı belirtildi.
Editör: TE Bilişim