26 Mart 1995 tarihinde grizu patlaması sonucu Yozgat Madsan Kömür Ocağında 38 Maden işçisi hayatını kaybetmiş ve ardından ocakta üretim durdurulmuştu. 2007 yılında tekrar işletmeye açılan ocakta çalışılmayan galerileri sıcak su bastığı ve herhangi bir ölüm olayı olmadığı bildirildi.
Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Sorgun’da kömür işletmelerinin olduğunu belirterek, “350 kişi bu sektörden ekmek yiyor. Bu tip kazalar hep elimiz yüreğimizde. Sorgun’da 1995 yılında grizu patlaması sonucu işçilerimiz hayatını kaybetmişti, yani su basması değildi. Sıcak su ile kömür aynı seviyede. Biri 150 metre, biri 180 metrede. 2009 yılında böyle bir kömür galerisine sıcak su rezervi denk geliyor. Saniyede 200 litre sıcak su galeriye doluyor ve 100 derece sıcak su. O zaman yer altında çalışan işçiler galeriyi terk ediyorlar. Sıcak suya denk gelen yerde üretim yapmaları zaten söz konusu değil. Şuanda o bölge kapalı. Kömür alamıyorlar” dedi.
1995 yılında aynı işletmede çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir işçi ise, “O dönemde toz patlaması oldu. Sıcak suyla hiçbir alakası yok. Sıcak sular boş galerilerde var ve o bölümlerde zaten üretim yapılmıyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim