Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Gülümser, Yozgat'ın Çandır ilçesinde kendiliğinden yetişen Girebolu meyvesinin Avrupa'da özellikle yaş pasta yapımında yaygın olarak kullanıldığını, birçok hastalıkların tedavisine iyi geldiğinin bilindiğini söyledi.

     Gülümser, Çandır Yıldırım Yılmaz Kız Teknik ve Meslek Lisesi tarafından ''Proje tabanlı beceri yarışması'' için hazırlanan, pasta ve meyve sularının tanıtımının yapıldığı stant ile yakından ilgilendi.

     Gülümser burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Avrupa ülkelerinde Girebolu meyvesi özellikle yaş pasta yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır'' dedi ve şöyle konuştu:

     ''Bilimsel araştırmalara göre Girebolu meyvesi birçok rahatsızlığın tedavisinde de kullanılmaktadır. Faydaları çok iyi bilinen bu meyve Avrupa'da özellikle yaş pasta yapımında yaygın olarak kullanılır, tüketilir. Diğer pasta türlerinde ve içecek meyve suyu olarak da tüketimi vardır. Yozgat'ta Çandır ilçemizde yetişmekte olan bu meyvenin değerlendirilip, kullanımını artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.''

     Projeyi hazırlayan Çandır Yıldırım Yılmaz Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürü Birol Taştan, öğrencileri Filiz ve Hanım Daner ise, ilçede yıllardan beri Girebolu meyvesinin kendiliğinden yetiştiğini, bir bölümünün Kayseri'den gelen işletmeler tarafından satın alındığını, diğer bir b.ölümünün de ilçe halkı tarafından tüketildiğini ifade ettiler. Okul Müdürü Taştan, ''Farklı üniversiteler tarafından yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda verilen raporlarda, Girebolu meyvesi prostat başta olmak üzere kadın hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, tansiyon, kalp gibi daha bir çok rahatsızlıkların tedavisinde de kullanıldığı belirtilmektedir. İlçemizde farklı alanlarda kullanılan meyveyi okulum öğrencileri pasta ve meyve suyu olarak hazırlayarak, yarışmaya katıldık'' diye konuştu.

Editör: TE Bilişim