Uzmanlar yaptığı açıklamada; “Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır” dedi.
Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen grup arasında dört yaşında küçük çocukların, 65 yaş üstü yaşlıların, bakıma ihtiyacı olanların ve aşırı kiloluların yer aldığına dikkat çekildi.
Açıklamada şu görüşler yer aldı: “Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar•  Sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler, günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Yoğun fizik aktivite spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.”
Uzmanlar beslenme ve sıvı alınımına da dikkat edilmesi uyarısında bulundu:
“Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Güneş veya Sıcak Çarpması. Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu, vücut sıcaklığını düzenleyen terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak, vücut sıcaklığının düşürülememesidir. Vücut sıcaklığı 10-15 dakika içinde 40-41 °C veya üstüne çıkabilir. Acil olarak tedavi edilmez ise kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir.
Deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur. Bulantı kusma baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi, görme netliğinin bozulması, şuur bulanıklığı veya kaybıdır.
İlk yardımda kişi hemen serin bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla soğutulmaya çalışılmalı, kesinlikle sıvı içmesi için zorlanmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli.”

Editör: TE Bilişim