Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri ve Yozgat Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri ile birlikte Yozgat E-88 Karayolu Çalatılı mevkiinde doğu illerinden batı illerine gitmekte olan hayvan yüklü TIR ve kamyonları durdurup kurbanlık hayvan sayıları, veteriner sağlık raporu, büyükbaş hayvanlara ait pasaportlar ve kulak küpelerini kontrol ediyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Onur Polat, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte kurban sevkiyatının arttığını ifade ederek, “Hayvan nakli yapan kamyonlarda dikkat ettiğimiz hususlar, büyükbaş hayvanların pasaportları, iller arasında nakil yapılıyorsa veteriner sağlık raporları, küçükbaş hayvanlarda ise nakil belgeleri ve yine iller arasındaki nakilde veteriner sağlık raporlarının olup olmadığı. Ayrıca hayvanların kulak küpesinin olup olmadığını kontrol ediyoruz. Ayrıca kurbanlıkların hayvan refahı kurallarına uygun olarak yüklenip yüklenmediğini kontrol ediyoruz” dedi.
Yozgat Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü Süleyman Tuğrul, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla denetimleri artırdıklarını belirterek, “Her yıl Kurban Bayramı öncesinde olduğu gibi bu bayram öncesinde de canlı hayvan taşıyan araçlara yönelik uygulamalarımızı artırdık.
Özellikle uzak illerden, Erzurum’dan, Kars’tan gelen araçlarımızın yoğunlukları var, denetimlerimizi sürdürüyoruz. Bu denetimlerimizi İl Gıda Tarım Müdürlüğü veteriner hekimler ile koordineli olarak yürütüyoruz. Onlar hayvanların kurbana hazır olup olmadığı yönünde incelemelerde bulunuyorlar. Her hayvanın bilindiği üzere pasaportları ve diğer inceleme işlemlerini yapıyorlar. Biz de araçların fenni muayenesi, trafik yönetmeliğine göre uygun halde olup olmadığını kontrol ediyoruz. Bu denetimlerimizi bayram arifesine kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.
Kars’tan Ankara’ya büyükbaş kurbanlık hayvan götüren Ömer Altuntaş ise, “Kurbanlıkları her yıl Ankara’ya götürüyoruz. Bu sene çok umutluyuz. Kurban fiyatları geçen yıla oranla bu yıl biraz daha pahalı olabilir” dedi.
Hurşit Minar isimli besici de Yozgat’ın Sorgun ilçesinden Ankara’ya gittiklerini belirterek, “Kurbanlıklarımız yazın tamamen doğal ortamda beslendi. Bu sebeple etleri lezzetli. Fiyatlar tam belli değil ama 3 bin lira ile 6 bin lira arasında değişeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim