GAZ DEDEKTÖRÜ UYGULAMASI YAYGINLAŞMALI

Yozgat’ta 9 Suriyeli mültecinin sobadan sızan gazdan zehirlendiğini dikkat çeken Coşkun, 3 yıl önce başlattıkları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da bir genelge ile destek verdiği ‘Her eve gaz dedektörü uygulaması’nın yaygınlaştırılmasını istedi.
Bakanlığın, Sosyal ve Yardımlaşma Dayanışma Vakıflarına gönderdiği genelge ile kömür dağıtılan her vatandaşa dedekter verilmesi talimatı verdiğini hatırlatan Coşkun, aynı şekilde tüm kurum ve kuruluşların vatandaşın sağlığını koruma noktasında sorumlu olduğunu belirtti.

TERÖRDEN DAHA TEHLİKELİ

Dr. Coşkun, soba zehirlenmesinin günümüzde terörden daha tehlikeli olduğunu vurguladı.
Başta yöneticiler olmak üzere sobadan sızan sessiz teröre karşı tüm vatandaşları duyarlı olmaya davet eden Coşkun, şunları söyledi:
“İlimizde, ilçemizde veya köyümüzde beldemizde bu şekilde hayatını kaybetmiş bütün insanlardan tüm mülki amirlerimiz sorumlular. Yani şuanda terörizm var ve bu terörün önlenmesi için öncelikle mülki amirlerimizin bu konuda çok ciddi çalışma başlatması lazım.
Bu gazın rengi yok, kokusu yok, tadı yok, dolayısıyla sessiz ve sincide insanlarımızı katlediyor, buna biz savaş açmalıyız yani bir an önce seferberlik başlatmalıyız. Nerede bir soba yanıyorsa o sobanın yakınında duvara otuz santimetrelik, bir metrelik mesafede sobaya bu gaz dedektörlerinin takılması lazım. Bunu takarken de mesleğim olduğu için uyarıda bulunmak istiyorum, Avrupa Birliği standardına uygunluk sertifikası ve TSE belgesi olan dedektörlerin takılması lazım. Piyasada çok sayıda dedektör olabilir o dedektörü takar yine zehirlenme olabilir. Çünkü evinize taktığınız her dedektör çalışacak diye bir kaide yok. Sobalı evde oturan kardeşlerimiz dedektörden temin edip evine taksın ondan sonra rahat uyusunlar.”

65 YAŞINDA EŞİNİ KARBONMONOKSİT GAZINDAN KAYBETTİ

Kırıkkale’de sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 65 yaşındaki eşi Aysel Çalışkan’ı kaybetti.
Kırıkkale’de 6 yıl önce sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmesi sonucu 50 yıllık hayat arkadaşını kaybeden İbrahim Çalışkan,  daha önce zehirlenip ölen eşinin cenazesinin yanında 18 saat boyunca baygın şekilde kaldığını söyledi.
Zehirlenmenin olduğu gün televizyonlarda ters yel eseceği yönünde uyarı yapıldığını hatırlatan Çalışkan, yaşadıkları şöyle anlattı: “Zehirlenmenin olduğu gün televizyon ‘ters yel esecek, dikkatli olun’ demiş. Benim sobam da yeni, borularım da yeni, İskenderun kömürü. Sabah 10’da bir kova kömür koyarız, ertesi gün 10’a kadar devam eder. Evde eşimle ben yaşıyordum.
Eşim o gün uyumadan önce gaz zehirlenmesine maruz kalmış her halde. Evin içerisinde eşim öldükten sonra 18 saat yatmışım. Oğlum bize telefonla ulaşamayınca evin önünde arabanın durduğundan şüphelenmiş. Merdivenle balkonun camına çıkıp girmişler, mutfağın kapıyı sökmüşler içeri girmişler ki hanım ölmüş ben de çok baygınım.”

EVİMDE GAZ DEDEKTÖRÜ OLSA BELKİ DE EŞİM ÖLMEZDİ

Çalışkan, “Benim evimde bir gaz cihazı olsaydı eşim ölmezdi, ben de zehirlenmezdim. Gaz dedektörü çok önemli bir uygulama ama yaygınlaşsın. Başbakanımız çağrıda bulunursa bu cihaz yaygınlaşır, zehirlenmeler de önlenir” diye konuştu.

DUVARA ASILI SAAT GİBİ OLMALI

Kendisi de uzun süren yoğun bakım tedavisinin ardından kurtulan 72 yaşındaki İbrahim Çalışkan’ı daha önce evinde ziyaret eden Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Genel Müdürü Osman Coşkun; “Gaz dedektörü duvar saati gibi sobanın yanında duvarda asılı duran, pille çalışan bir cihaz. Bu cihaz olsa belki de İbrahim amca eşini kaybetmeyecek o üzücü olayı yaşamayacaktı” dedi.
Coşkun, şu açıklamalarda bulunmuştu; “Bu ziyareti bir şekilde soba zehirlenmesine maruz kalmış, sevdiklerini kaybetmiş ya da ölümün eşiğinden dönmüş insanların yaşadıklarının bir daha tekrarlanmaması için verdiğimiz mücadeleye, yürüttüğümüz çalışmaya dikkat çekmek için yaptık.
İbrahim amca gaz dedektörü olmadığı için soba zehirlenmesi nedeni ile eşini kaybetmiş, kendisi de son anda ölümden kurtulmuş. Fakat yine sobalı bir evde kendisini ziyaret ettik, sobasını yaktı ve her an ölüm riski ile karşı karşıya. Biz kendisine bir dedektör hediye ettik. Duvara asıldı sobanın yanına. Yani her evde duvar saati gibi sobanın yanında bulunan pille çalışan cihaz bu. Bu cihaz sayesinde Allah korusunda evinde karbonmonoksit gazı kaçağı olsa dedektör bunu algılayacak ve yüksek bir sesle alarm verecek bu alarmın sonucunda İbrahim amca hemen camı pencereyi açıp evini havalandıracak, en yakın sağlık kurumuna başvuracak ve hayatını, yakınlarını kaybetmekten kurtulmuş olacak” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim