Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yozgat'ın zengin jeotermal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, bu kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını istediğini söyledi.

Yozgat İl Özel İdaresi salonundaki İl Genel Meclisi toplantısına katılan Vali Şentürk, yürütülmekte olan projeler hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

     Şentürk yaptığı konuşmada, ''Benim rüyam, hayalim, hedefim, amacım jeotermal enerjiyi Yozgat'ta en verimli şekilde kullanmak, hayata geçirmektir. Çünkü jeotermal demek, termal turizm demek, seracılık demek, ısı üretimi demektir'' dedi.

     Vali Şentürk, ülkemizin dünyadaki jeotermal enerji kaynakları bakımından önemli ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

     ''Ülkemizin birçok yerinde jeotermal enerji kullanılıyor, biz de Yozgat'ta kullanmak için atağa geçtik. Yozgat merkez ve 13 ilçesinde jeotermal enerji kaynak arama çalışmalarını Maden Teknik Arama (MTA) işbirliği ile yürütüyoruz. Sadece Çandır ilçesinde jeotermal enerji bulgusuna rastlanmadı ama, o ilçemizi de mahrum bırakmayacağız. Bu yönde Yozgat için ne gerekiyorsa sizlerle birlikte yapmaya karalıyız. Yozgat'ta bu sene 567 kilometre asfalt yapmayı planlıyoruz. Bu asfalt çalışmalarının bir kısmı il özel idaresi denetiminde özel sektöre yaptırılacak.''

     İçme suyu sorununun bir kaç köy dışında çözdüklerini ifade eden Vali Şentürk, 2013 yılına kadar tüm köylerin içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarını tamamlayacaklarını sözlerine ekledi.

'ÜRÜNDE ÇEŞİTLİLİK'' PROJESİ

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta, geleneksel tarım ürünleri üretiminden, pazar sorunu bulunmayan ürünlere yönelinmesi amacıyla 2002 yılından itibaren uygulamaya konulan ''Alternatif ürün'' ve ''Üründe Çeşitlilik'' projeleri kapsamında yürütülen çalışmalara bu yıl hız verilmesi planlandı.

     AA muhabirinin, Yozgat Valiliğinden derlediği bilgilere göre, 2002 yılından itibaren il genelinde özellikle bodur elma, tam bodur elma, kiraz ve şeftali bahçelerinin kurulması amacıyla il özel idaresinden kaynak aktarılarak, tarım müdürlüğü öncülüğünde meyve bahçeleri kurulmaya başlandı.

     Örnek bahçelere dikilen fidelerin kısa sürede meyve vermeye başlaması, çiftçilerin dikkatini çekti ve kendi imkanlarıyla meyve bahçeleri tesis etti. Yozgat Valiliği, çiftçinin hazırlanan projelere ilgisinin yoğun olması üzerine yeni projelerini devreye soktu.Yozgat'ta İl Özel İdaresi'nden aktarılan kaynakla geçtiğimiz yıl sonuna kadar 990 dekar elma, 240 dekar kiraz, 345 dekar üzüm bağ, 475 dekar vişne, 70 dekar ayva, 60 dekar armut bahçesi olmak üzere toplam 2 bin 180 dekar alanda meyve bahçesi tesis edildi.

     Yozgat Valisi Necati Şentürk, üründe çeşitliliği artırmak, çiftçiyi alternatif, pazar sorunu bulunmayan ürünlere yöneltmek amacıyla il özel idaresinden aktarılan kaynakla temin edilen fidelerle bu yıl 940 dekar alanda elma, 24 dekar alanda armut, 44 dekar alanda kiraz, 51 dekar alanda üzüm bağ olmak üzere toplam bin 87 dekar alanda meyve bahçesi ve üzüm bağ tesis edileceğini söyledi.

     Vali Şentürk, meyveciliğin geliştirilmesi amacıyla, üreticilere 61 bin 100 adet yarı bodur elma, bin 200 adet armut, bin 400 adet ayva, 2 bin 200 adet kiraz fidesi ile 11 bin 475 adet aşılı üzüm bağ çubuğu olmak üzere toplam 77 bin 375 adet fidan dağıtımının yapılmasının planlandığını, bu doğrultuda dün düzenlenen törenle Sorgun ilçesindeki çiftçilere 26 bin adet elma fidesinin dağıtımının yapıldığını sözlerine ekledi.

KADINLARIN İSTİHDAMI

            Yozgat Valisi Necati Şentürk, talimatları doğrultusunda Halk Eğitim Merkezi bünyesinde kadınların istihdamına yönelik, il özel idaresi tarafından tahsis edilen binada kurulan iş atölyesini ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

     Vali Şentürk, atölyede çalışan kadınlardan, yaptıkları iş konusunda bilgiler alarak sorunlarını da dinledi.

     Yozgat Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burçin Ergen'den de çalışmalar hakkında bilgiler alan Vali Şentürk, atölyedeki eksikliklerin kısa sürede giderilmesini istedi.  Şentürk, ''Burada yapılan birbirinden güzel çalışmalar, Yozgat halkı tarafından tanındıkça bu atölyede çalışan kadınların kazançları da o oranda artacaktır'' dedi.

Editör: TE Bilişim