Tarım İl Müdürlüğü  web sitesinde yer alan açıklamaya göre, üreticileri hayvanlarını şap hastalığına karşı aşılatmaları konusunda uyarıldı.

                Hastalıktan korumanın en iyi yolunun aşı olduğu bildirilen, açıklamada,Yozgat ve çevre ilçelerde şap hastalığı nedeniyle kapalı olan hayvan pazarlarının ekonomik kayba neden olduğunu kaydedildi.

                Hayvan sahiplerini aşı konusunda hassas olmalarının vurgulandığı açıklamada, “Hayvanlarınızın telef olmaması için lütfen aşı yaptırın. Hayvancılık işletmelerinde önemli verim kayıplarına sebep olan şap hastalığını ortadan kaldırmak için her yıl ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere aşılama yapılmaktadır Bu yıl da 2011 ilkbahar dönemi şap aşılaması başladı ve devam ediyor. 2011 ilkbahar dönemi şap aşılamasının başlaması ile birlikte ilimizde, ilçemizde ve daha birçok komşu illerimizde hayvan pazarları da kapatılmış ve hayvan hareketleri yasaklanmıştır. İlkbahar dönemi şap aşı uygulaması, yapılan sözleşme gereği özel veteriner hekimlerce uygulanmaktadır. Poliklinik tarafından yapılan programa göre ilkbahar şap aşılamasının uygulanmaktadır. 2 aylıktan büyük hayvanlar şap aşısı ile aşılanacak ve 20 günü geçmemiş buzağılar küpelenecektir. Yürürlüğe giren 5996 Sayılı Yasa gereği küpesiz, aşısız ve pasaportsuz hayvanlar, hayvan pazarlarına alınmayacak ve veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir. Hayvanlarını küpeletmeyen ve aşılatmayan yetiştiricilere 5996 Sayılı Yasa gereğince idari para cezası uygulanacaktır” denildi

Editör: TE Bilişim