Yozgat'ta son yıllarda samana olan taleple birlikte anız yangınları neredeyse yok denecek seviyelere indi. Yağışlara bağlı olarak saman sıkıntısının olmadığı, çiftçilerin kış aylarında saman sıkıntısı çekmemek için farklı yöntemlere başvurduğu belirtildi. Önceki yıllarda değersiz görülerek yakılan anızın, son yıllarda traktörlerle birlikte biçerdöverlerin arkasına bağlanılan aparatlarla anızların toplayarak balya yapıldığı ifade edildi. Bu işlem yapılırken, balyaların 25 kilonun altında olması nedeniyle samanın önemli bölümünün elde kaldığı ileri sürüldü. Samanın yem dışında da kullanıldığını belirten nakliyeciler, geçen yıldan 2 bin tonun üzerinde bir samanın 25 kilonun altında olması nedeniyle elde kaldığını bildirdi. Saman nakliyesi yapan nakliyeciler, ''Samanın tarladaki fiyatı 10-15 kuruştan işlem görüyor. Bunun üzerine nakliye bindiğinde fiyatlar iki katına çıkıyor. Balyalar 25 kilonun altında olursa nakliye daha da artıyor. 
Bir kamyona 25 kilo ve üzerinde yapılan balyalar yüklendiğinde 16 ton taşınırken, 25 kilonun altına düştüğünde 12 tona düşüyor. Bu da fiyata yansıyor'' diye konuştular. 
Bu nedenle çiftçinin saman balyalarını 25 kilo ve üzerinde hazırlamaları gerektiği, o zaman talebin daha fazla olacağı uyarısı yapıldı.

Editör: TE Bilişim