Geçtiğimiz yıllarda kilosu 1 TL'ye kadar çıkan ve yurtdışından ithal edilen saman geçen yıl hasadın iyi olması ve üretimin artmasıyla birlikte 15 kuruşa kadar düşmüştü. Bereketli bir hasat sezonu geçiren Yozgatlı besiciler kışlık saman hazırlıklarına bu yıl erken başladı.
Acil paraya ihtiyacı olmayan üretici ise samanını harman yerlerinde brandalarla kapatarak, daha iyi bir fiyata satmak için bekletiyor. Bazı üreticiler kış döneminde fiyatlarda artışın yaşanmasıyla birlikte samanını satışa çıkarmıştı. Bazı üreticiler ise fiyatların biraz daha artmasını beklemişti.  Üreticiler, büyük zahmetlerle hazırladığı samanını daha iyi fiyata satmak istiyor. Çiftçiler, bu yüzden yaz boyunca yaptığı samanını hazırladıkları nodalarda saklıyor. “Sakla samanı gelir zamanı” atasözü çiftçilere ilham oldu.

SAMAN ODALARI DAHA GÜVENLİ
2 yıl önce ekin bitmediği için saman fiyatları artmış, besiciler hayvanlarına bakamaz olmuştu. Türkiye'de saman fiyatlarındaki artışın önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen ithalat uygulamasıyla saman fiyatlarının gerilemeye başlaması, et ve süt üretiminde maliyetlerin artacağı endişesine kapılan üreticileri rahatlatmıştı. 

Editör: TE Bilişim