Sağlık Bakanlığı "sesli kitap" ile ilköğretim öğrencilerini sağlıklı beslenmeleri konusunda uyardı. 34 ses dosyasının bulunduğu sesli kitap çocukların beslenme alışkanlıklarını düzenlemeyi ve bilinçli şekilde beslenmeleri hedefleniyor. 
     Sağlık Bakanlığı "sesli kitap" ile ilköğretim öğrencilerini sağlıklı beslenmeleri konusunda uyardı. 34 ses dosyasının bulunduğu sesli kitap çocukların beslenme alışkanlıklarını düzenlemeyi ve bilinçli şekilde beslenmeleri hedefleniyor.
    Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, internet sitesinde ilköğretim çocuklarının ve ailelerinin sağlıklı beslenmeleri için 34 ses dosyasından oluşan bir sesli kitap yayınladı.
SAĞLIKLI BESLENİYOR MUYUM?
    "Sağlıklı Besleniyor muyum" başlıklı kitapta ilköğretim çocuklarının okula başladığı andan itibaren ailelerinden belli sürelerle ayrıldığını hatırlatarak sağlıklı ve bilinçli beslenmek için bilgiler verildi. Kitabın tanıtımında öğrencilerin dikkatini çekmek için şu konulara yer verildi:
    "Acaba büyüme ve gelişmeniz için gerekli olan besinleri ve bunlardan ne miktarda yemeniz gerektiğini bilerek mi besleniyorsunuz? Yoksa amacınız sadece sevdiğiniz besinleri yiyerek karın doyurmak mı? Her sevdiğiniz besin acaba sizin için yararlı mı? Hangi yiyeceklerin içinde neler var ve sizin için neden gerekli? Beslenme alışkınlıklarınız başarınızı etkiler mi? Sağlıklı beslenmediğinizi merak ediyor ve bilinçli şekilde beslenmenizi düzenlemek istiyorsanız bu kitapta bilgileri bulabilirsiniz. Doğru beslenme alışkınlıkları kazanabilir ve şimdi ve sonraki yaşamda daha güçlü ve başarılı olabilirsiniz."
    Besinler ve besin öğeleri hakkında da bilgi verilen kitapta sağlıklı gelişim ve uzun yaşam için gerekli besinler hakkında da bilgiler de verildi.
    Besinleri ikiye ayıran kitapta, "Bunlar hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinler. Bu besinlerin her birinde vücudumuza katkı sağlayan maddeler bulunmaktadır. Bu maddelere besin öğesi denir. Besin öğeleri protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve su olmak üzere beş grupta toplanır. Vücudumuz bileşeni bu besin öğelerinden oluşur. Organlarımızın düzenli olarak çalışabilmesi ve günlük işlerimizi sağlıklı sürdürebilmek için bu öğelerin her birinden her gün almalıyız. Aldığımız miktarların yetersiz ya da fazla almamız sağlığımızı etkiler" denildi.
    Sağlıklı beslenme adına çocuklara ve ailelerine bilgilerin verildiği kitapta 34 ses dosyasına yer verildi. İnternet sitesinde yer alan ses dosyaları istenirse çocuklar ve aileleri tarafından da indirilebilecek. Böylece ses dosyaları her zaman dinlenebilir olacak ve görme engelliler için de büyük avantaj sağlayacak. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı sesli kitapta yer alan başlıklar ise şöyle:
    "Sağlıklı besleniyorum, besin öğeleri; proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, minareler, su, besinlerimizi tanıyalım, öğünlerimiz, dengeli menü örnekleri, enerji dengesi nedir?, yaşa göre büyümenin değerlendirilmesi, yeterli ve dengeli beslenme, besinlerin satın alınması, besin hazırlama ve pişirme ilkeleri, kahvaltının önemi, sağlık için sağlıklı süt için, gebelik ve beslenme, emziklik dönemi ve beslenme, bebek beslenmesi, okul öncesi çocuklarda beslenme, okul çocuklarının beslenmesi, ergenlik ve beslenme, yaşlılık ve beslenme, fiziksel aktivite ve sağlık, şişmanlık ve obezite, kanser ve beslenme, menapoz osteoporoz beslenme, kalp damar hastalıklarında beslenme, diyabet beslenme, kronik böbrek hastalıklarında beslenme, besin alerjisi , spor ve beslenme ve beslenme konusunda sık sorulan sorular."
Editör: TE Bilişim