Türkiye'nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığında tespit edilen 212 adet bitki türü yılın dört mevsiminin farklı dönemlerinde açarak, bölgede renk cümbüşü oluştururken, havaya da farklı bir kokunun yayılmasını sağlıyor.
1958 yılında Yüksek İcra Vekilleri Heyetinin 5 Şubat 1958 tarih ve 4/9909 sayılı kararı ile ''Mili Park'' ilan edilen Yozgat çamlığı tapusuna şerh konularak, belediyeye ait olan bu alanın 49 yıllığına izin ve irtifak hakkının Orman Bakanlığına devredildiği hatırlatıldı. Halen tescilli olarak 264 hektar olan çamlık alanı, sonrada yapılan dikimlerle 800 hektara çıkartıldı.
Çamlık Milli Parkı bölgesinde gerçekleştirilen bilimsel çalışma sonucunda, 10 civarında yaşları 400 ila 700 yıl arasında değişen kara çamların bulunduğu, halen tohum verdikleri belirlendi. Çamlık Milli Parkı alanında ayrıca, 43 familya ve 144 cins içinde toplam 212 bitki türünün bulunduğu, bunlardan 30'a yakının ise endemik tür olduğu saptandı. Tavşan, tilki, ötücü kuş, domuz, kartal, güvercin ve sürüngenlerin yaşadığı çamlıkta, bölgenin tamamına yakınının piknik alanı olarak kullanıma açılması sonrasında yok olmaya yüz tutan bitki türleri ve diğer canlıların, piknik alanına kısıtlamanın getirilmesiyle yeniden artmaya başladığı da kaydedildi.

Editör: TE Bilişim