Sorgun İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, projenin hayata geçirilmesi amacıyla İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hayrettin Şahin başkanlığında 8 kişilik bir proje yürütme kurulu oluşturulduğunu belirtti.
     Yazıcı, sosyal çevrenin çocuk ve gencin şiddeti öğrenmesinde ve uygulamasında çok etkili ve çok önemli bir etmen olduğunu, çocuğun ve gencin sosyal çevresinde çetelerin bulunması, zararlı madde kullanan ya da satanların bulunması gibi durumların, çocuk ve gençlerin bir yandan şiddet deneyimi edinmesine yol açtığına, bir yandan da şiddeti pekiştiren rol modelleri ile bir arada bulunmasına neden olduğuna dikkat çekti.
     Yazıcı, etkili anne baba modellerinin olmayışının, okullarda yaygın şiddet, okula devamsızlık, madde kullanımı, zayıf komşuluk ilişkileri, yoksulluk gibi değişkenlerin bu tür sosyal çevrelerin tipik özelliklerinin arasında yer aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     ''Bu tür sosyal çevre, sosyal dışlanmayı beraberinde getirir. Genel olarak sosyal dışlanma eğitimin önemini düşürür ve bu durum okula devamı da olumsuz etkiler. Bu oluşumlar içinde çeteler önemli bir yer tutmaktadır. Çeteler, ergenlik dönemindeki aynı yaştaki gençlerin örgütlenme şeklidir. Kendine özgü kimliği ve üyelik koşulları vardır. Kimi durumlarda çetelere üye olmak için gencin şiddet içeren davranışlarla kendini kanıtlaması beklenebilir. Gençlerin bu tür çeteleşme eğilimleri içinde yer alması, hem şiddete maruz kalma hem de şiddeti uygulama açısından yüksek risk demektir. Okul ve arkadaş ortamı şiddetin nedenleri arasında dikkate alınması gereken en önemli etmenlerden biridir. Erken çocukluk döneminde öğrenilen davranış kalıpları okul ortamına aktarılmakla birlikte doğrudan okulun kendisi de çatışma yaratabilecek, hayal kırıklığı yaşatabilecek ve şiddet davranışlarına neden olabilecek etkenler içerebiliyor.''
     Açıklamasında, ''Aile içinde uyumlu ve şiddetten uzak bir geçmişe sahip olmak, okul ve akran ortamında böyle bir yaşamı destekler, ancak garanti etmez'' diyen Yazıcı tüm bu olumsuzlukları ortadan biraz olsun kaldırabilmek ve öğrencilere bu konuda destek olabilmek için 'Rehber Abi-Rehber Abla Projesi'nin hayata geçirilmesine karar verdiklerini ifade etti.
     Yazıcı, proje ile ilgili doküman ve bilgilerin okullara gönderildiğini, her okulun kendi bünyesinde Proje Yürütme Kurulu oluşturacağını, daha sonra da eğitimlere başlanacağını kaydetti.
Editör: TE Bilişim