Polis Meslek Yüksek Okulu’nda (PMYO) ‘Sigara, madde bağımlılığı ve uyuşturucunun zararları’ konuşuldu.

            PMYO tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen konferansın bu kez ki bölümü günümüzde insanlığı adeta baş belası haline gelen sigara, madde bağımlılığı ve uyuşturucu oldu. İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Mehmet Hakan Bulut, sigaranın zararları hakkında önemli bilgiler verdi.

            Polis Meslek Yüksek Okulu Müdür Vekili Ahmet Kemal Yüzgüleç, görevli rütbeli personel ve öğrencilerin katıldığı konferans saat dün saat 11:15’de yapıldı.

            Akbulut, sigaranın insanlığın en büyük düşmanı olduğunu, sosyal bir davranışın dışında madde bağımlılığı olarak kabul edilen bir hastalık olduğunu söyledi.

            Akbulut, şunları söyledi: “Sigara dumanında vücudumuz için zararlı 4 binden fazla madde bulunuyor. Vücudun bağışıklık sistemini baskıladığı gibi enfeksiyonlara, zemin hazırladığı gibi enfeksiyon hastalıklarının tedavisini zorlaştırıyor, yapılan tüm beyin hücreleri araştırmaları, alkoliklerin beyin hücrelerinin, normale oranla çok daha hızlı bir şekilde yok olduğunu, hatta "hücre deposunun" zamanla tamamen boşaldığını ortaya koymuştur. Bu durumda ne yazık ki, hastanın hemen hemen tüm zihinsel faaliyetleri durmakta” dedi.

            Alkolün en önemli etkilerinden bir tanesinin kalp krizi riskini artırdığını ifade eden Dr. Mehmet Hakan Bulut, şöyle konuştu: “Alkolün etkileri arasında Kalp krizi riskini arttırmaktadır. Kalp ritminde bozulma, tansiyonun yükselmesi, kalp kası bozulması, anemi (kansızlık), kemik iliğine toksin etki, pıhtılaşma ve kangren etkisi yapmaktadır. 

            Uçucu Maddelerin Fiziksel ve Ruhsal Etkilerinin ise Zehirlenme ve bedensel zararlara yol açtığı gibi, konfüzyon (şaşkınlık), algılama bozukluğu, halüsinasyonlar, tehlikeli davranış, denge bozukluğu, konuşma bozukluğu ve nöbetlerdir.”

            Konferans bitiminde Polis Meslek Yüksek Okulu Müdür Vekili Ahmet Kemal Yüzgüleç, Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Mehmet Hakan Akbulut’a teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim