Ticaret İl Müdürü İbrahim Akdaş, 22-23 Kasım tarihlerinde Yozgat’ta Piyasa Gözetim ve Denetimi faaliyeti kapsamında Oyuncaklar Hakkındaki yönetmelik çerçevesinde oyuncak araba denetimi yapıldığını söyledi.
Denetimler kapsamında 8 iş yerinde 40 farklı çeşitte 380 ürünün denetlendiğini belirten Akdaş; “Bir İş yerinde test-muayene amacıyla 3 takım numune alınmıştır. Denetimlerde, oyuncak arabalarda keskin kenar, küçük parça, küçük top, fitalat ve ağır metal kapsamında incelemeler yapılmıştır.Denetimler  devam edecek olup, önümüzdeki dönemde özellikle su ve kum oyuncakları ile mevsimsel kullanımlarına bağlı olarak bisiklet, kay kay ve patenler de denetim kapsamına alınacaktır” dedi. 
Akdaş, oyuncak alışverişinde ve kullanımında dikkat edilecek hususlara da değinerek, tüm anne-babaları yakından ilgilendiren şu uyarılarda bulundu:
“Denetim sonuçları çerçevesinde ailelerin oyuncak satın alırken şu hususlara dikkati etmeleri gerekmektedir. CE işareti bulunmayan  ve  ambalajında ve etiketinde üretici/ithalatçı bilgisinin bulunmadığı ürünlerin satın alınmamalı. Oyuncaklarda ambalaj ve etiket bilgilerinin önemi nedeniyle uyarıların mutlaka okunması ve titizlikle uygulanmalı. Çocuğun yaşına uygun ürünlerin satın alınmalı. 3 yaş altı çocuklar için oyuncak satın alırken oyuncaklarda keskin kenarların, sivri uçların, küçük parçaların ve küçük topların bulunmamasına dikkat edilmeli.  3 yaş altı çocuklar için üretilen oyuncaklarda cam ve porselen türü materyallerin bulunup bulunmadığının kontrol edilmeli. Kötü kokan, yumuşak plastikten yapılmış ucuz ve basit oyuncakların satın alınmaması.   Büyük çocuğunuz için almış olduğunuz oyuncaklar küçük çocuğunuz için tehlikeli olabilir. Çocuklarınızı oyun sırasında gözetim altında bulundurun. Oyuncakları sık sık gözden geçirin. Tehlike arz edecek şekilde kırılmış veya bozulmuş oyuncakları atın.  Çocuğunuzun oyuncağın ambalajı ya da poşetiyle oynamasına izin vermeyin. Bu poşet veya ambalajlar çocuğun yüzüne yapışabilir ve nefes almasını engelleyip boğulmasına neden olabilir. Mıknatıslı oyuncakları altı yaşından küçük çocuklarınızdan uzak tutun. Birden fazla mıknatısın çocuk tarafından yutulması halinde, mıknatısların etkileşimi sonucu ölüme neden olabilir. Yumuşak ve pelüş oyuncaklar çabuk alev aldığından ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Yüksek sesli oyuncakların kullanımı çocuklarda işitme kaybına neden olabilir. Bu tür oyuncaklar pilleri çıkarılarak veya hoparlörün üzeri bantla kapatılarak kullanılmalıdır."
Akdaş, ayrıca güvenliğinden şüphe duyulan ürünlerin www.gtb.gov.tr ve www.tuketici.gov.tr web adresleri üzerinden veya twitter.com/etuketici ile facebook.com/etuketici sosyal medya hesapları aracılığıyla, denetlenmesi ve önlem alınması amacıyla bakanlığı bildirilmesini istedi.  

Editör: TE Bilişim