Yozgat, Sivas ve Kayseri illerinin oluşturduğu Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından hazırlanan program kapsamında, İktisadi Kalkınma ve Küçük Altyapı Projeleri Mali Destek Programlarına yönelik Proje Hazırlamak isteyenlere yönelik eğitim çalışmalarına başlanıldı.
     11 Kasım tarihine kadar Yozgat, Sivas, Kayseri il ve ilçelerinde gerçekleştirilecek toplantıların ilki Yozgat'ta yapıldı. Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonundaki eğitim çalışmasının açılışında konuşan ORAN Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, hesap verebilir bir kurum olmaları nedeniyle proje kriterlerinin değerlendirilmesinde bağımsız uzmanların görev yapacağını bildirdi. Palancıoğlu, hazırlanan projeler değerlendirmeye alınırken, değerlendirmeyi yapanlar tarafından il, firma gibi unsurların değerlendirmeyi yapanlar tarafından bilinmediğini, sadece projenin ana konusunun değerlendirildiğinin altını çizdi, ''Kimin hangi projeye gittiği belli değil, 100 üzerinden puanlamalar yapıp, raporlama yapıyorlar. Bu raporlar geldikten sonra yukardan aşağıya Kayseri, Sivas, Yozgat'taki projeler belli oluyor'' dedi.
     Yönetim kuruluna da yine isimsiz projelerin girdiğini bildiren Palancıoğlu şöyle konuştu:
     ''Biz Çeşitli bankalarla istihbarat anlaşması imzaladık. Dolayısıyla şirketlerin bize daha önce kredi almış bize geri ödemesi yapmış mı? Sıkıntısı var mı? İpotek var mı? bu tür bilgileri bizimle paylaşacaklar. Aynı şekilde diğer kamu kurumlarından da alacağız bizim desteklemeyi uygun gördüğümüz, güzel projesi olan fakat mali olarak yeterli kapasitede olmayan, sıkıntılı şirketleri eleyeceğiz, yerlerine yedekteki firmalara veya şirketlere imkan tanıyacağız. Dolayısıyla gerçekten objektif bir şey olacak. Burada şu olabilir; bizim diğer aşamalarda da bunu gördük, burası Türkiye, 'yönetim kurulu üyelerini tanırsak, onlarla konuşursak, genel sekreter veya içerde çalışan uzmanlarla görüşürsek bir şekilde projemizi geçiririz' şeklinde telkinler olabilir, bunlar kesinlikle gerçek dışı, olma imkanı yok. Türkiye olmasına rağmen biz gerçekten farklı bir çizgi çizmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla gerçekten objektif olacağımızı belirtiyorum.''
     Mustafa Palancıoğlu, Yozgat'ta daha fazla ve uygun projelerin hazırlanması gerektiğini, Yozgat'ın bu programlardan daha fazla yararlanmaya ihtiyacının bulunduğunu da sözlerine ekledi.
     Daha sonra Proje Uzmanı Ahmet Emin Kilci ve Hande İnan verdikleri bilgilendirmede; “Bölge planında belirlenen amaçlar göz önünde bulundurularak; bölgede istihdamın, rekabet edebilirliğin, üretimden elde edilen katma değerin artırılması ve bölgede yenilikçi yatırımların desteklenmesi yoluyla bölge kalkınmasına katkı sağlanması temel amacıyla“ İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı” uygulanması Orta Anadolu Kalkınma Ajansı 2010 yılı Çalışma Programı’na alınmıştır. İktisadi Kalkınma Mali Destek Programının genel amacı “TR72 Bölgesi’nde (Kayseri, Sivas ve Yozgat) istihdamın, rekabet edebilirliğin, üretimden elde edilen katma değerin artırılması ve bölgede yenilikçi yatırımların desteklenmesi yoluyla bölge kalkınmasına katkı sağlanması” dır.
    Bu program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 14 milyar 417 milyon 277 bin 79 TL’dir. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, bu program için ayırdığı kaynakları kısmen veya tamamen kullandırmama hakkını saklı tutar. Asgari tutar: 40 binTL, Azami tutar: 400 binTL, Hiçbir destek, projenin toplam uygun maliyetinin % 20’sinden az ve % 50’sinden fazla olamaz. Bu değerlerin dışında kalan destek taleplerini içeren projeler değerlendirmeye alınmayacaktır. Bütçenin kalan tutarı, sözleşmeyi imzalayan taraf olması sebebiyle, başvuru sahibi tarafından eş-finansman olarak karşılanmalıdır. Başvuru sahibinin, proje eş finansmanını, proje ortaklarından, iştirakçilerden ve/veya üçüncü taraflardan sağlayacağı nakdi katkılar ile karşılayabilmesi mümkündür.
    Her halükarda, sözleşmeyi imzalayan taraf olması sebebiyle, eş finansman yükümlülüğü yararlanıcının kendi taahhüdü hükmünde olup, yerine getirilmemesi durumunda yararlanıcı bizzat sorumlu olacaktır. Ayni katkılar eş finansman olarak kabul edilmez.
    18 Kasım 2005 tarih ve 25997 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik kapsamında KOBİ olarak faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişi olması (250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hâsılatı ya da mali bilançosu 25 milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler) TR72-10-İKP-01 İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı  Sermayesinin veya oy haklarının %25’ten fazlasının KOBİ kapsamında olmayan bir işletmeye ait olmaması şartını sağlayan işletmeler destek almaya hak kazanabilmek için, başvuru sahipleri aşağıda belirtilen koşulların tümüne uymalıdır: Proje faaliyetinin proje sunan kurum/kuruluşun görev ve yetki alanı içerisinde bulunması Ajansın faaliyet gösterdiği TR72 Bölgesi’nde (Kayseri, Sivas ve Yozgat) kayıtlı olmaları veya merkezlerinin ya da yasal şubelerinin bu bölgede bulunması, Projenin hazırlığından ve yönetiminden (eğer varsa ortakları ile birlikte) doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemesi gerekir.” şeklinde konuştular.

Editör: TE Bilişim