Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin ülke genelinde Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında bağımlı olmayan bireyleri bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek, evrensel temelli, bir eğitim programı olup program kapsamında başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tüm ilgili kesimlerine önleyici eğitim hizmeti başlattı. 
Coşkun; “Yozgat’tan tütün bağımlılığı, alkol bağımlılığı, madde bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı, sağlıklı yaşam eğitimi alanlarında olmak üzere Alpaslan Çiçek, Melike Günaydın, Miyase Mart, Merve Kılıç, Gizem Atıcı isimli 5 rehber öğretmeni formatör eğitimci kurslarına katılarak belge almışlardır” dedi. 

Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitim Programı kapsamında uygulanacak eğitimin programı hakkında bilgi veren Coşkun; 

“Bağımlılık, artan bir kullanım oranı ve çeşitlilik ile her yaştan insanımızı tehdit etmektedir. Genç neslin önleyici ve koruyucu hizmetlerle desteklenerek tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji ve diğer tüm bağımlılıklarla mücadele kapsamında okullarda ve ulusal düzeyde bilinç oluşturulması önem arz etmektedir.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bağımlılıklarla mücadelede bilimsel temelli yaklaşım geliştirme, her yaş seviyesine uygun, bilimsel ve kanıta dayalı modüler eğitim programları geliştirme ve uygulama, toplumun bağımlılıklarla ilgili bilinç düzeyinin arttırılması, faaliyetlerini ülke genelinde yaygınlaştırma ve uluslararası alanda söz sahibi bir organizasyon olma ve savunuculuk gibi hedefleri ile birçok proje/program geliştirmekte ve uygulamaktadır.

Bu programlardan biri de ülkemizde yaşayan gençlerin daha güvenli ve sağlıklı bir hayat sürdürmelerine katkıda bulunmak, çocuk ve gençlerimizin bağımlılıklarla ilgili bilinç düzeylerini arttırmak amacıyla başlatılan *Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitim Programı (TBM)'dir. Program, bağımlı olmayan bireyleri bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek, evrensel temelli, bir eğitim programı olup program kapsamında başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tüm ilgili kesimlerine önleyici eğitim hizmeti sunulması amaçlanmaktadır” diye konuştu. 
Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin ülkemizin sosyolojik yapısı, ihtiyaçları ve mevcut eğitim sistemi göz önüne alınarak ve bağımlılıklarla mücadelede etkin bir eylem aksiyon planı olarak TBM'yi hayata geçirdiğini kaydeden Coşkun, şöyle konuştu: 

“Bu eğitim programı ile sigara, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji gibi çeşitli bağımlılıklarla ve tamamlayıcı bir konu olan Sağlıklı Yaşama ile ilgili olarak bireylerde ve toplumda farkındalığın arttırılması ve bu maddelerin kullanımının bilgi ve bilinçle önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Türkiye'de ilk defa bağımlılıkla mücadelede bu kadar büyük bir hedef kitleye hitap eden bir program meydana getirilmiştir. Bu program konu alan uzmanlarının desteği ile ülkenin sosyolojik yapısı, ihtiyaçları ve mevcut eğitim sistemi göz önüne bulundurulup tüm Türkiye'de uygulanabilecek bir şekilde geliştirilmiştir.

TBM uygulama ve yaygınlaştırma süreci 3 aşamalı olarak tasarlanmıştır. İlk aşama TBM Formatör Eğitimleri'nin gerçekleştirilmesi; İkinci aşama TBM Uygulayıcı Eğitici Eğitimleri'nin gerçekleştirilmesi; Üçüncü aşama ise Saha Eğitimleri'nin (öğrenci, yetişkin) gerçekleştirilmesi şeklindedir. TBM'nin MEB ile işbirliği 03 Ocak 2014 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde başlamış ve bu kapsamda okul düzeyinde ve tüm ülkede "486 Formatör Eğitimci" ve bu formatörlerin eğitim vereceği "20000 Uygulayıcı Eğitimci" ile doğrudan "20 Milyon Öğrenci" ye 2015 - 2016 Eğitim - Öğretim sonuna kadar bağımlılıkla mücadele konusunda eğitimler verilmesi hedeflenmektedir.”

Editör: TE Bilişim