Öyle ki bu ustalık dedelerinden torunlarına süregelen bir miras halini almış ve bu ustalar adeta ne mekan, ne gösteriş aranmaksızın sadece ustalıkları ile aranan birer sanatçı halini almışlardır. Hem damak zevkimize hem de gözümüze hitap eden tandır kebabını ustalarımızdan dinlediğimiz kadarıyla sizlere kısaca tarif etmek isterim. Bu sanat eserimizi Eksik veya yanlış sunar isem, affınıza sığınırım. 
Tandır Kebabı Malzemesi: Bir adet Kuzu veya toklu eti, Yozgat pidesi, domates, yeşil biber, soğan, maydanoz, baharatlar.
Tandır Kebabı Yapılışı:





Bu kebabın bu kadar lezzetli olmasının sebebi hayvanların otlaklarda otlatılması mis kokulu kırlardan her türlü bitki türünü yemek suretiyle etlerine çok özel bir tat katmalarıdır, yani işin püf noktası hayvanların bakım ve beslenme şekillerinde yatmaktadır. Tandır kebabı kuzu veya toklu etinin sinirlerinin çıkarılıp yağlarından arındırılarak büyük parçalara bölünmesi şeklinde yapılır. Bol tuza batırılan etler yirmi dört saat buzdolabında bekletilir. Bu arada özel topraktan yapılmış tandırın iki kenar kısmına meşe odunları yerleştirilerek yakılır. Pişirme işleminin en püf noktası ateşte kesinlikle çıra olmamasıdır.  Tandırdaki ateş köz haline geldiğinde bir gün önceden dinlenmeye bırakılan etler demir şişe batırılarak fırına verilir. Etler yaklaşık bir saat içinde tandırdan çıkarılır. Bıçakla birkaç yerinden delinerek tekrar tandıra verilir. Yirmi beş otuz dakika daha pişirildikten sonra çıkarılır, otuz dakika daha bekletilir. Bundan sonra etler yaprak biçiminde dilimlenip domates, maydanoz, biber, soğan ve pide ekmeğiyle servis yapılır. Pide ekmeği isteğe göre yağlanarak ta servis yapılır.  
Tandır kebabı, Yozgat a özgü bir yemektir. Yozgat ın dışında başka hiçbir yerde bu yemek yapılmaz. Yapılsa bile ustası mutlaka Yozgat tan gider. Bölgeyi ziyarete gelen turistler tarafından çok beğenilen bu yemek sipariş ile Türkiye nin çeşitli bölgelerine paketlenip gönderilmektedir. Bölgenin kültürel değerlerinin tanıtıldığı festival, şenlik gibi özel günlerde de yemek kültürel bir çeşitlilik olarak yerli ve yabancı turiste sunulmaktadır.
Dededen Toruna geçen,  1940 Yılından itibaren Yozgat’ımıza hizmet veren ve bilgilerini bizimle paylaşan, Sevgili Tandır Ustamız Celal OZAN’a  teşekkür ederim. 

Editör: TE Bilişim